Wątki archiwalne

pogoda

Założony przez lukasz1993258 442 wpisy ostatni wpis 5 lat temu Zamknięty Strona 5 z 23

Transkrypcja

Ciekawe skąd się taka różnica powodowa bierze w tych aplikacjach. Bardzo ciekawe skąd to się tak bierze.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

#82 1 polubienie

Transkrypcja

Już Wam mówię skąd się te różnice biorą. Otóż zarówno iPhone jak i NVDA odświeża sobie dane o pogodzie co jakiś czas. Tak samo jest z Windowsem. Druga sprawa jest taka, że po prostu te aplikacje biorą sobie dane z różnych źródeł i te źródła też mają różnie z informacjami od danych stacji meteorologicznych, więc jakby te drobne różnice w kondycji pogodowej są jak najbardziej normalne i użytkowane. Uzasadnione.

Transkrypcja

To w ten sposób, a nie da się gdzieś tego ustawić tak, żeby to częściej się odświeżało? Na przykład w tej wtyczce do NVDA tego nigdzie nie widziałem. Na przykład jeżeli chodzi o tą aplikację Pogodadu, da się tak ustawić, żeby to częściej się odświeżało? Nie pyta się, on jest szkolony?

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

#84 1 polubienie

Transkrypcja

Nawet jeśli by się dało, to tak jak już mówiłem, drugą kwestią są źródła danych dostawcy danych meteorologicznych, którzy też często te dane skądś biorą. Bo nie wiem, wiem, że któryś dostawca ma jakieś swoje stacje badające pogodę, chociaż nie wiem, czy to też w Polsce, ale w większości przypadkach ci dostawcy pogody dla nas też sobie biorą te informacje z danego źródła. I to też jest, mi się tak przynajmniej teraz wydaje, że odświeżane co jakiś tam czas. Dziękuję.

Transkrypcja

Jeżeli chodzi o te burze, to u mnie w Białymstoku też nieraz dzieje się tak, że na przykład w centrum i dajmy na to, nie wiem, na Dojlidach pada, a już na przykład w Zaściankach już nie. W obrębie jednego miasta może być, że na jednem osiedlu pada, a na drugim nie. Więc staję się do tego przyzwyczajeniem. Też dla mnie było to na początku dziwne, ale z czasem czułeś się do tego przyzwyczaja. Pozdrawiam. Damian Login, Bratki 96.

Pozdrawiam

Transkrypcja

Dobrze, a dla mnie jest jeszcze bardzo ważne pytanie, czy może ktoś już patrzył po drodze na najbliższe 2-3 tygodnie i może mi powiedzieć jaka będzie pogoda 10 i 11 września. Jest to bardzo ważne dla mnie. Może ktoś wie, a jak nie, to przynajmniej jakąś stronę polecić, albo aplikację na Androida, działającą pod talkback. A model, jak ktoś ma mówić, to kapsel, bo to wiadomo, że chyba jeszcze zależy też od modelu. Jeżeli ktoś nie wie, to chociaż może z tych, to coś podpowie, jeśli chodzi o pogodę. Więc tutaj się nagrywam. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Transkrypcja

Co do pogody, to na razie ma być temperatura gdzieś w okolicach od 23 do 27 w nocy, 11-12. A aplikacja na Androida, nie wiem czy ona jeszcze działa, ale jeszcze rok temu działała, bo już Androida nie posiadam. Jest to aplikacja Weather Timeline, pisze się Weather Timeline. Ona jest jak najbardziej dostępna stockbackiem, ona kosztuje jakieś 3 zł, no chyba, że podrożała, ale jeszcze ponad rok temu kosztowała 3 z kawałkiem.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transkrypcja

A ja w ogóle słyszałem, że ma nawet nie być jesieni, tylko ma być cały czas ciepło. Ile w tym prawdy? Nie wiem. Zaś potem słyszałem gdzieś jeszcze, że ma być prawdziwa zima stulecia w tym roku. W 2007 roku.

Transkrypcja

A co do zimy, stulecia to miała być właśnie w tamtym roku, 2017 na 2018, no i w sumie zimy nie było, więc w sumie tak naprawdę co do pogody to wszystko wyjdzie jak będzie ta zima, dlatego, że spekulacje są różne. Chociaż co do suszy, tak jak kiedyś mówiłem, że jechałem w autobusie i dwóch właśnie fanów mówiło, że będzie susza, no i to akurat się sprawdziło, więc może być, że była susza i potem będzie mroźna zima, może coś w tym być, ale to się okaże jak rzeczywiście zima przyjdzie.

Transkrypcja

Ogólnie to powiem tak, że z pewnych źródeł się też, tak jak mówiłem, dowiedziałem, że w ogóle jesieni ma nie być, że ma być cały czas ciepło i potem po prostu nagle ma być zima. No cóż, no inne źródła mówią tak, jeszcze inne źródła mówią tak, więc można by śmiało rzec, że zobaczymy jak to ogólnie będzie. Czas pokaże.

Transkrypcja

Niestety już trochę jest za późno, ale u mnie w Białymstoku te przed chwilą tak brzmiało i to dosyć ostro, że tak powiem, trochę kolokwialnie. Ale już patrzę, już ta burza odchodzi. Była przed jakiś czas naprawdę mocna, a teraz przychodziła nie wiem skąd i teraz odeszła trochę dalej. I padało. Jak wychodziłem z matki to dopiero zaczynało padać już, a kilkanaście, kilkadziesiąt minut później zaczęło nawet brzmiać. Najpierw ścichło, później się zbliżało coraz głośniej, coraz głośniej. O, nie wiem czy Państwo słyszeli, ale przed chwilą znowu zadrzmiało i to mocno całkiem. Nie wiem czy to było słychać, może była trochę... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

Pozdrawiam

Transkrypcja

No cóż, u mnie teraz jest godzina 17.17, jakieś 15 minut temu intensywnie padało przez jakieś 3-4 minuty, ale niestety nie mogłem tego zarejestrować, gdyż w tym momencie rozmawiałem z kimś przez telefon, więc to było trochę awykonalne, że tak powiem. Bardzo mocno padało, aż było to słychać bardzo głośno, nawet z przedpokoju, mimo to, że okno było otwarte i balkon w pokoju, ale tylko parę minut i już przestało.

Transkrypcja

Witajcie, co do pogody. W Krakowie teraz mamy 23 stopnie, mniej więcej. Jest tak chłodno, ale w miarę. Ale we wschodzie była burza z prawdziwego zdarzenia. I tak tutaj siedziałem, nagrywałem burzę, no bo ja to jestem pasjonat nagrywania. I kolega mówi, że zaraz huknie burza. Jak huknie, to ja się normalnie aż przestraszyłem. Wrzucę tą burzę, tylko muszę tutaj poinstalować parę rzeczy, albo że ja nagrywam na Zoomie troszeczkę ciszej. I w ogóle. Więc ja to wrzucę na bloga, bo to jest duży wpis, więc nie będę go wrzucał na forum. Więc co do burzy, zapraszam na mojego bloga, moja biblioteka. To jest blog. I zaraz to wrzucę, tylko troszeczkę tutaj muszę rzeczy porobić.

Transkrypcja

Szkoda, że w Warszawie tutaj takiej burzy nie było z prawdziwego zdarzenia jak w Krakowie.

Transkrypcja

O matko, ta burza w Krakowie to ci mówię, ja normalnie siedziałem w odsłuchu, ja normalnie się wystraszyłem, były takie pioruny, że szło się wystraszyć. Ja to wrzucę, no tylko muszę w końcu wziąć się tutaj za instalację pewnych konwerterów u kolegi, co ja się za to bardzo wolno biorę, ale jak to wrzucę to normalnie takie pioruny były, że zobaczysz. Zaraz to zdobię.

Transkrypcja

Ale te kupały jeszcze wciąż niestety trwają jako takie. Chociaż mniejsze, ale jeszcze są.

Transkrypcja

Właśnie w tym momencie jest u mnie bardzo obfita ulewa. Przed chwilą kiedy byłem we freshu strasznie padało, ledwo doszedłem do fresha. Pominę fakt, że szedłem w krótkich spodenkach i w koszulce. Z racji tego, że ja do fresha mam bardzo blisko, to jeszcze w saluśki byłem zmoknięty. Tak do tego stopnia, że aż fresha ktoś mi pomógł tutaj dojść do domu. Strasznie leje jeszcze, ale już chyba powoli niedługo będzie tą stopniowość się kończyć, ta ulewa. Także wreszcie od jakiegoś tam czasu w Warszawie zaczął w miarę sensowny deszcz-padecz. Pada bez burzy, ale zawsze coś. I to... ...sobie... ...ZAPAMIĘTAJCIE! To tyle.

Transkrypcja

A tydzień temu w Krakowie, z wtorku na środek, była solidna, porządna burza z piodrami, piodrony były mocne, w sumie od dawna nie słyszałem takiej mocnej burzy, bo te burze w Ząbkach, co tutaj było, to w sumie do Krakowskiej to było nic. Więc nagranie było, ale usunąłem, dlatego że z kolegą za bardzo tam klęliśmy i do opublikowania się na bloga czy forum nie nadaję.

#99 1 polubienie

Transkrypcja

Witam. Jaka jest moja ulubiona pogoda? Bardzo lubię ciepło, czyli dla mnie małpały. Czasem nawet lubię, żeby był upał. A minimalny stopień dla mnie temperatury to jest jakieś takie, nie wiem, na pewno nie poniżej 10 stopni, coś takiego około już 13-14 stopni to jeszcze dla mnie jest ciepło. No tak w miarę, ale jak jest coraz niżej to nie. No chyba, że coś mnie strzeli do głowy i uznam, że na przykład 7 stopni czy 5 to jest ciepło, bo czasem coś takiego może mi strzelić do łba. I będę chciała się wystroić. Niestosownie do temperatury. Na przykład wziąłem sukienkę. Nie no, nie przesadzajmy, ale tak może się zdarzyć, ale to bardzo rzadko. Dziękuję za uwagę. Dziękuję.

"Ich kann nur für das kämpfen, was ich liebe, ich liebe nur, was ich respektiere, ich respektiere nur, was ich verstehe".

Transkrypcja

A od wczoraj mamy załamanie pogody. Ponoć początkiem października ma być jakieś tam ocieplenie jeszcze letnie, ale to zobaczymy.