Forum

Imprezy

Forum mieszane

Poprzednia 5 / 5

bratczyk96

#81 ·

Transcription

Przepraszam, mam niestety limit. Trzy swaty to jest obrzęd, gdzie gdzie rodzice Pana Młodego przychodzą do rodziców Panny Młodej, aby się zaręczyć. Tak to kiedyś wyglądało. Były chrzciny i był zwyczaj, który w naszym kraju nie jest praktykowany. Nawet on nie jest praktykowany w całej Białorusi. Tak zwane wołoczobniki. Wołoczobniki to jest odpowiednik kolędników. Tylko kolędnicy to wiadomo, że chodzą na święta Bożego Narodzenia. Natomiast wołoczobniki to śpiewają paschalne pieśni. Czyli chodzą po święcie Paschy Chrystusowej. Ja się z tym nie spotkałem w naszym regionie nawet nawet w dawnych czasach z tym obrzędem. Więc to był bardzo ciekawy. Zwyczaj. I oczywiście później zespół Ars postawił wieczorki, czyli inaczej zabawa. Wiejska jak to kiedyś wyglądało na wioskę, że ludzie chodzili na te różne zabawy i to też podczynili jako obrzęd. Kolejnym punktem, kolejną imprezą, na którą też byłem po raz pierwszy, w tym roku, zaraz dokończę.

Pozdrawiam

bratczyk96

#82 ·

Transcription

Kontynuując, kolejnym koncertem, że tak powiem, kolejnym koncertem był koncert Nasze Pieśni w Bielsku Podlaskim. To odbywał się on w Domu Kultury w Bielsku Podlaskim, a organizowali ten koncert parafia prawosławna pod wezwaniem narodzenia przy Najświętszej Marii Panny w Bielsku Podlaskim oraz Fundacja Domów Kultury Prawosławnej Diecezji Warszawsko-Bielskiej. I chociaż to były różne takie bardziej dyrygentki cerkiewnych chórów z Bielska Podlaskiego, był chór z Łosinki, był duet Pani Ajca Kamieńska i jeszcze jakiś pan, że ten pan chyba był z Koźnik, ten pan chyba z Szysz. O jak? O ile mnie pamięć nie myli, to były bardzo świeckie piosenki, bardzo mi się podobało i miałem być, może już nie impreza, ale taki przegląd teatrów amatorskich, ale że było mało zgłoszeń, to byłem na takim spektaklu pod tytułem Cimoszka. To o świętej pamięci panu Tymotoruszu. Panu Tymotoruszowi Muśko, który jest jednym z lokalnych malarzy naszego Podlaskiego Województwa.

Pozdrawiam

bratczyk96

#83 ·

Transcription

Wracając. Jest oponą Tymoteuszowi Muśko. Jest to lokalny malarz naszego województwa podlaskiego, który był niepełnosprawny, może nie niepełnosprawny wzrokowo, ale trochę ruchowo. I wiemy, że miał cały prawy, bo całego ciała miał sparaliżowany, wszystko i malował lewą ręką i obrabiał gospodarkę lewą ręką, co mnie bardziej zaskakuje, co mnie bardziej podziwia. I po śmierci matki Muśko przez parę lat był w domu pomocy społecznej w Suwałkach, zebrali go. A później się chyba dwa lata przed swoją śmiercią spędził chyba w Węgorzewie i wiemy, że właśnie między innymi jego obrazy są w muzeum otręgowym w Suwałkach. Sam się właśnie do tego muzeum wybieram. Oczywiście już po swoim. Po swoich świętach, ale oczywiście można się najpierw umówić na zwiedzanie, na oprowadzanie po tym muzeum. I to było w naszej tej gwarze, więc kto zna tą gwarę, mieszankę białoruskiego, ukraińskiego, rosyjskiego, to spokojnie, bo ten spektakl zrozumiał. Nawet wiem, że chyba w 2002 roku powstał o nim film. Dzięki za oglądanie. Do zobaczenia.

Pozdrawiam

bratczyk96

#84 ·

Transcription

To właśnie to było też taki przenot teatrów amatorskich, natomiast chce się w przyszłym roku, jak mi się uda zobaczymy jeszcze, pojechać właśnie również do Bielska Podlaskiego Na festiwal teatrów komediowych The Mask, gdzie z całej Polski zjeżdżają się Teatry amatorskie, również to są teatry amatorskie, to jest festiwal komediowy, różne spektakle, są dla dorosłych, są dla dzieci I właśnie, oraz chcę się też wywołać do Hajnów Jak uda mnie się na, jeśli myślę, że będzie w Białostoku, na koncert eliminacji centralnych ogólnopolskiego festiwalu piosenka białoruska 2025 Jak będzie w Białostoku, to się trochę przejdę na całość, jeżeli niestety w Hajnówce, to tylko pójdę na jakąś część, chyba tylko do przerwy I to chyba na razie tyle Co z tych co ja byłem, imprez, nie wiem czy te teatralne, to też można uznać za imprezy To na razie tyle, ja gdzieś jeszcze będę, coś mnie zaciekawi, to również pewnie się nagram To na razie tyle, pozdrawiam

Pozdrawiam

wojtas

#85 ·

A ja tam ostatnio spotykam jakiś dziwnych ludzi na imprezach, np jakiś dilerów, albo inne narkomanki, co myślą że śpie

lukasz1993258

#86 ·

o kurcze no to nie źle, mam podobnie, że często spotykam dziwne przyzwojitości
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.
Poprzednia 5 / 5