EltenLink

Likwidacja ośrodków

Wróć do W szkole i w pracy.

#81 balteam

Taka, że na przykładzie lasek mogę powiedzieć, że były podręczniki wszelakie, pomoce dla niewidomych typu linijka brajlowska i wiele więcej podobnych rzeczy. Inna rzecz to samo uczenie, dużo lepiej takiej matematyki się uczy jak nauczyciel zna brajla.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2021-03-25 17:48

#82 magmar Konto zarchiwizowane

We Wrocławiu był precedens z kserówkami.

2021-03-25 17:50

#83 balteam

No i jak ktoś widzi wystarczająco dobrze, że ogarnia powiększony druk to nie wiem dlaczego mają mu nie dać.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2021-03-25 17:52

#84 magmar Konto zarchiwizowane

Balteam mówię o kserówkach dawanych osobom NIEWIDOMYM, a skoro ktoś widzi wystarczająco dobrze, ośrodek dla NIEWIDOMYCH nie jest mu potrzebny.

2021-03-25 17:54

#85 balteam

Ja jak bym miał teraz dziecko posyłać do masówki albo do ośrodka, to bym się zastanawiał, bo oba rozwiązania mają wady. Sport to ośrodki, orientacja też z reguły lepiej po ośrodkach, oczywiście wyjątki są.
W każdym razie rodzic, który nic nie wie o niewidomych, więcej na starcie siłą rzeczy sę dowie z ośrodków.

2021-03-25 17:55

#86 balteam

@Magmar, widzi żeby czytać z mocną czcionką, a nie żeby normalnie czytać. Nie słyszałem o kserówkach dla niewidomych.

2021-03-25 17:56

#87 magmar Konto zarchiwizowane

Znasz roczniki 1988-90?
Mówię o osobach niewidomych, to Ci poopowiadają jak w ośrodku dla niewidomych nie było brajlowskich podręczników.

2021-03-25 17:57

#88 pajper

To jest zastanawiające. Nigdy nie byłem w ośrodku, cieszę się, że uczyłem się w szkołach publicznych, a jednak... Ja dostrzegam, rozumiem ich sens i nie jestem za likwidacją. :) I choć do wielu rzeczy się przyczepię chętnie w polityce wielu takich placówek, to sama idea jest, niestety, potrzebna.

Co do nauczania, Ośrodki mają kilka przewag, choć uważam, że jednak w szkołach publicznych poziom jest wyższy.
Przewaga pierwsza, jak tu mówiono, to WF.
Przewaga druga to fakt, że kiedy trafi się nauczyciel z prawdziwą pasją w takim ośrodku, może opracować naprawdę ciekawe pomysły nauki dla niewidomych, jakieś unikalne doświadczenia, pomoce, projekty. W masówce tego nie będzie.
Przewagą trzecią moim zdaniem jest większe doświadczenie Ośrodków. Ja dowiedziałem się, jak wyglądać ma moja matura ustna, w momencie wejścia na maturę ustną. :)

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2021-03-25 17:58

#89 balteam

Wszystkich nie ma, ale i wtedy jest ich więcej niż w szkole dla widzących, drukowanie podręcznika to nie jest tania sprawa.
Ja w każdym razie sięcieszę, że byłem w szkole dla niewidomych, bo szkoła blisko mojego domu była króto mówiąc do dupy i fakt, nie byłem tam, ale moi rodzice znają tamtych nauczycieli i raczej nie nauczył bym siętyle co nauczyłęm, o orientacji już niewspomnę i sporcie oczywiście.

2021-03-25 17:59

#90 magmar Konto zarchiwizowane

Sport jestem w stanie zrozumieć.

2021-03-25 18:01

#91 papierek

magmar, my w laskach mieliśmy wszystko dostosowane, wszystkie podręczniki, maszyny brajowskie, braille sensy, linijki, mapy i wiele, wiele, wiele innych rzeczy, których w masowej szkole nie ma szans zobaczyć.

po co mi sygnatura?
2021-03-25 18:17

#92 magmar Konto zarchiwizowane

Laski to insza inszość wg mnie, tamtejsza ideologia się bardzo wyklucza z moim sposobem myślenia.

2021-03-25 18:29

#93 balteam

Nie insza inszzość, bo to też ośrodek i dyskutujemy o idei ośrodków, w aspekcie pomocy dla niewidomych jest to bardzo dobry wybór, skoro oni mogą, to znaczy, że inne ośrodki też mogą w tym względzie się poprawić.

2021-03-25 18:40

#94 magmar Konto zarchiwizowane

Pod tym względem tak, tylkojest to ośrodek zideologizowany i mówię to ja DEKLAROWANA CHRZEŚCIJANKA dlatego nazwałam to insza inszość.

2021-03-25 18:43

#95 magmar Konto zarchiwizowane

A co do dostępności, coraz więcej szkół może starać się o drukarkę brajlowską.
Jestem za wsparciem tyflopedagotgicznym nauczycieli, uczących osoby niewidome i to rozwiązałoby problem ośrodka.

2021-03-25 18:44

#96 Zuzler

Prost spraw, że tak odpowiem na to, co było kierowane na mój argument.
W ośrodku dają samemu uczniowi podstawy wiedzy jak się uczyć, z czego się uczyć i czego w tym celu użyć.

2021-03-25 19:46

#97 misiek

Magmar, tutaj zgadzam się ze wszystkim co piszesz, ale temat lachonów był tyle razy wałkowany na Eltenie, że już nie chce mi się powtarzać w kółko tego samego. W każdym razie popieram i sam napewno tam bym się nie uczył, ani tym bardziej nie mieszkał.

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2021-03-25 20:13

#98 magmar Konto zarchiwizowane

Misiek, nie chciałam znowu powtarzać tematu tylko chodziło mi o to, że w obecnej sytuacji nie ma Idealnego Ośrodka.
Jeśli jakiś stara się dostosować do potrzeb niewidomych musi być zideologizowany.

2021-03-25 22:36

#99 misiek

Taka prawda.
-- (magmar):
Misiek, nie chciałam znowu powtarzać tematu tylko chodziło mi o to, że w obecnej sytuacji nie ma Idealnego Ośrodka.
Jeśli jakiś stara się dostosować do potrzeb niewidomych musi być zideologizowany.

--

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2021-03-26 01:42

#100 papierek

niewidzę korelacji pomiędzy ideologią a dostsowaniem

po co mi sygnatura?
2021-03-26 09:10