Likwidacja ośrodków
Wróć do W szkole i w pracy.#81 balteam
Taka, że na przykładzie lasek mogę powiedzieć, że były podręczniki wszelakie, pomoce dla niewidomych typu linijka brajlowska i wiele więcej podobnych rzeczy. Inna rzecz to samo uczenie, dużo lepiej takiej matematyki się uczy jak nauczyciel zna brajla.
#82 magmar Konto zarchiwizowane
We Wrocławiu był precedens z kserówkami.
#83 balteam
No i jak ktoś widzi wystarczająco dobrze, że ogarnia powiększony druk to nie wiem dlaczego mają mu nie dać.
#84 magmar Konto zarchiwizowane
Balteam mówię o kserówkach dawanych osobom NIEWIDOMYM, a skoro ktoś widzi wystarczająco dobrze, ośrodek dla NIEWIDOMYCH nie jest mu potrzebny.
#85 balteam
Ja jak bym miał teraz dziecko posyłać do masówki albo do ośrodka, to bym się zastanawiał, bo oba rozwiązania mają wady. Sport to ośrodki, orientacja też z reguły lepiej po ośrodkach, oczywiście wyjątki są.
W każdym razie rodzic, który nic nie wie o niewidomych, więcej na starcie siłą rzeczy sę dowie z ośrodków.
#86 balteam
@Magmar, widzi żeby czytać z mocną czcionką, a nie żeby normalnie czytać. Nie słyszałem o kserówkach dla niewidomych.
#87 magmar Konto zarchiwizowane
Znasz roczniki 1988-90?
Mówię o osobach niewidomych, to Ci poopowiadają jak w ośrodku dla niewidomych nie było brajlowskich podręczników.
#88 pajper
To jest zastanawiające. Nigdy nie byłem w ośrodku, cieszę się, że uczyłem się w szkołach publicznych, a jednak... Ja dostrzegam, rozumiem ich sens i nie jestem za likwidacją. :) I choć do wielu rzeczy się przyczepię chętnie w polityce wielu takich placówek, to sama idea jest, niestety, potrzebna.
Co do nauczania, Ośrodki mają kilka przewag, choć uważam, że jednak w szkołach publicznych poziom jest wyższy.
Przewaga pierwsza, jak tu mówiono, to WF.
Przewaga druga to fakt, że kiedy trafi się nauczyciel z prawdziwą pasją w takim ośrodku, może opracować naprawdę ciekawe pomysły nauki dla niewidomych, jakieś unikalne doświadczenia, pomoce, projekty. W masówce tego nie będzie.
Przewagą trzecią moim zdaniem jest większe doświadczenie Ośrodków. Ja dowiedziałem się, jak wyglądać ma moja matura ustna, w momencie wejścia na maturę ustną. :)
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#89 balteam
Wszystkich nie ma, ale i wtedy jest ich więcej niż w szkole dla widzących, drukowanie podręcznika to nie jest tania sprawa.
Ja w każdym razie sięcieszę, że byłem w szkole dla niewidomych, bo szkoła blisko mojego domu była króto mówiąc do dupy i fakt, nie byłem tam, ale moi rodzice znają tamtych nauczycieli i raczej nie nauczył bym siętyle co nauczyłęm, o orientacji już niewspomnę i sporcie oczywiście.
#90 magmar Konto zarchiwizowane
Sport jestem w stanie zrozumieć.
#91 papierek
magmar, my w laskach mieliśmy wszystko dostosowane, wszystkie podręczniki, maszyny brajowskie, braille sensy, linijki, mapy i wiele, wiele, wiele innych rzeczy, których w masowej szkole nie ma szans zobaczyć.
#92 magmar Konto zarchiwizowane
Laski to insza inszość wg mnie, tamtejsza ideologia się bardzo wyklucza z moim sposobem myślenia.
#93 balteam
Nie insza inszzość, bo to też ośrodek i dyskutujemy o idei ośrodków, w aspekcie pomocy dla niewidomych jest to bardzo dobry wybór, skoro oni mogą, to znaczy, że inne ośrodki też mogą w tym względzie się poprawić.
#94 magmar Konto zarchiwizowane
Pod tym względem tak, tylkojest to ośrodek zideologizowany i mówię to ja DEKLAROWANA CHRZEŚCIJANKA dlatego nazwałam to insza inszość.
#95 magmar Konto zarchiwizowane
A co do dostępności, coraz więcej szkół może starać się o drukarkę brajlowską.
Jestem za wsparciem tyflopedagotgicznym nauczycieli, uczących osoby niewidome i to rozwiązałoby problem ośrodka.
#96 Zuzler
Prost spraw, że tak odpowiem na to, co było kierowane na mój argument.
W ośrodku dają samemu uczniowi podstawy wiedzy jak się uczyć, z czego się uczyć i czego w tym celu użyć.
#97 misiek
Magmar, tutaj zgadzam się ze wszystkim co piszesz, ale temat lachonów był tyle razy wałkowany na Eltenie, że już nie chce mi się powtarzać w kółko tego samego. W każdym razie popieram i sam napewno tam bym się nie uczył, ani tym bardziej nie mieszkał.
#98 magmar Konto zarchiwizowane
Misiek, nie chciałam znowu powtarzać tematu tylko chodziło mi o to, że w obecnej sytuacji nie ma Idealnego Ośrodka.
Jeśli jakiś stara się dostosować do potrzeb niewidomych musi być zideologizowany.
#99 misiek
Taka prawda.
-- (magmar):
Misiek, nie chciałam znowu powtarzać tematu tylko chodziło mi o to, że w obecnej sytuacji nie ma Idealnego Ośrodka.
Jeśli jakiś stara się dostosować do potrzeb niewidomych musi być zideologizowany.
--
#100 papierek
niewidzę korelacji pomiędzy ideologią a dostsowaniem