Temat zapowiadający narzekania, ale treść, mam nadzieję, że niekoniecznie. Pytanie do Dawida i może jakaś dyskusja czyli co jest celem? Pytam, bo np. cele Klango się z czasem zmieniałyl. Najpierw zestaw mini gierek, potem coś jakby niezbędnik najpotrzebniejszych programów na windows, w końcu społecznościówka oparta hm... nie wiem na czym. Pytanie co jest celem Eltena? Integracja niewidomych? repozytorium wiedzy? uświadomienie czegoś komuś? a moze jeszcze co innego? Pytam, bo próbuję forsować temat grup, ale o co autorowi chodzi, bo może nasze oczekiwania są totalnie różne.
Dobre pytanie, na które sam jednoznacznie odpowiedzieć nie umiem. Na pewno obecne cele Eltena nie są tymi z przed kilku lat. Integracja środowiska na pewno, podzielenie się wiedzą na pewno także. Pewne zastąpienie Klango również. Dopisać tu mogę także stworzenie platformy pod przyszłe, zewnętrzne aplikacje, tu mamy całą tematykę Elten API. Ale celem nadrzędnym? Trudno powiedzieć, chyba żaden jeden nadrzędny, przyświecający całej idei cel się jeszcze nie wykształcił.
#StandWithUkraine
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
I to nie jest tak, że ja jestem grupom przeciwny, o czym pisałem. Ja uważam nadal, że podzielenie się społeczności na grupy będzie końcem projektu niezależnie od jego celów, ponieważ jest nas za mało.
#StandWithUkraine
To teraz ciekaw jestem jak odpowiesz na następujące argumenty rzucane przez ludzi, powiedzmy, eltenowi sceptycznych. 1. Elten nie wspiera linijek brailowskich, ja tego używam więc Eltenie, przepraszam, ale nie. 2. Klango oraz Elten to portale, z których korzystają w praktyce niemal sami niewidomi więc zapomnijmy o integracji z resztą społeczeństwa. 3. Po co pisać własne kontrolki, zmieniać kierunek menu, skoro wbudowane w system mechanizmy są od lat i działają na prawdę dobrze. Takie pisanie generuje dodatkowe błędy i jest wywarzaniem otwartych drzwi. 4. Coraz więcej ludzi korzysta głównie ze smartfonów co z nimi? 5. Skoro Klango upadło, czemu z Eltenem miałoby być inaczej? 6. Co z ludźmi, którzy mówią: "mam Whatsapp, FB, tam są grupy dla niewidomych. Co da mi Elten?" 7. W Klango miałem kilka dodatków, które w tamtych czasach mogły się nie jednemu przydać np. odtwarzacz radia z możliwością przewijania do tyłu, nagrywania itd, odtwarzacz Youtube, które w tamtym czasie było znacznie trudniej dostępne niż teraz, wykresy dźwiękowe, które do tej pory nie mają konkurencji, kilka prostych, ale dość fajnych gierek. Co ma Elten? Youtube, które teraz na prawdę da się łatwo odtwarzać, jakiś dziwny katalog radia, miejsce na pliki, ale Dropbox czy inny Google Drive dobrze działa. Co zostaje? chyba tylko społecznościówka, która na dobrą sprawę ogranicza się do blogów i forum.
Aha, tak przy okazji skoro obawiasz się niższej frekwencji na forum tworząc grupy wychodzi na to, że to forum jest dla ciebie bardzo ważne, bo rezygnujesz z pewnej funkcjonalności mimo, że program, jak sam twierdzisz, jest na tę funkcjonalność gotowy.
Ok, ok, próbuję odnaleźć się w sytuacji... Dawidzie, mam nadzieję, że nie uznasz mi za złe, że odpowiem - wszak to nie konwersacja prywatna, a wątek na publicznym forum. @Tomecki Skopiowałam całą Twą wiadomość, by móc odpowiedzieć na każde pytanie z osobna: To teraz ciekaw jestem jak odpowiesz na następujące argumenty rzucane przez ludzi, powiedzmy, eltenowi sceptycznych. 1. Elten nie wspiera linijek brailowskich, ja tego używam więc Eltenie, przepraszam, ale nie. Hm, no dobrze... ale Klango nie wspierało ich także. To nie argument? No to może fakt, że nie powiedziane jest, że nie będzie ich wspierać w przyszłości. Kiedy to nastąpi? No nie wiem... a to "nie wiem" bierze się z faktu, że Dawid jest, jakby nie patrzeć, jeden, w przeciwieństwie do Simplito. 2. Klango oraz Elten to portale, z których korzystają w praktyce niemal sami niewidomi więc zapomnijmy o integracji z resztą społeczeństwa. #Gadaczka. :) Fajnie, a czy na Fb należysz może do grupy Niewidomi i Niedowidzący, Bądźmy razem? Bo jeżeli tak, to odpowiedziałeś już sobie na własny zarzut. Jeżeli nie... cóż - ostatnio jest moda na jakąś mega integrację z widzącymi. I to jest dobre! Naprawdę dobre! Tylko niewidomi, integrując się, zdecydowanie i w pogardzie odrzucają takie miejsca i środki, które pozwalały im na swobodną rozmowę we własnym gronie. Czy naprawdę na grupie dot. wętkowania (takiej ogólnodostępnej) piszesz o tym, że Ty wętkować nie możesz, bo nie widzisz? Nie? A to dziwne, wszak się integrujemy, nieprawdaż? Wybacz proszę ironię, ale ta tendencja coraz bardziej mnie irytuje. Elten to miejsce, a właściwie jedno z miejsc, gdzie możemy pogadać stricte o tym, co nas dotyczy, we własnym gronie. Przecież nikt nie zabrania równolegle korzystać z Fb. Problem w tym, że z Eltena tak czy siak korzystają teraz raczej osoby, które się w informatyce orientują na tyle dobrze, że tego Fb mają tak czy siak. Na tej samej zasadzie można powiedzieć, że fora dla miłośników wętkarstwa lub ludzi chorych na raka to środki izolacji. Matko, przecież korzystanie z takich miejsc nie oznacza, że zamkniemy się w pokoju i już z niego nie wyjdziemy, bo tylko one dadzą nam jakieś tam poczucie przynależności do czegoś tam! Jestem na Eltenie, Typhlosie, Fb, mam Watsappa, chodzę na studia, kontaktuje się z ludźmi z MASOWEGO liceum... gdzie ta izolacja? A PZN to nie izolacja? No wszak to izolacja, jakich mało! 3. Po co pisać własne kontrolki, zmieniać kierunek menu, skoro wbudowane w system mechanizmy są od lat i działają na prawdę dobrze. Takie pisanie generuje dodatkowe błędy i jest wywarzaniem otwartych drzwi. Elten to taki trochę sequell Klango i Dawid napisał go w ten sposób jedynie dlatego, by nam, starym Klangowiczom, trochę ułatwić przejście z Klango na Eltena. Jak pierwszy raz weszłam na Klango (jeszcze do Salonu, nie na KP) też trochę mnie to zdziwiło. Wbrew pozorom nie jest to szalony, ekstrawagancki pomysł Dawida, tylko firmy Simplito (i to nie jest zarzut - tak po prostu jest). 4. Coraz więcej ludzi korzysta głównie ze smartfonów co z nimi? Gdybyś czytał forum (a może to robisz), wiedziałbyś, że napisanie Eltena na smartfony jest kwestią czasu. Niestety zrobienie tego zajmie tego czasu więcej bo, jak pisałam, Dawid jest jeden. 5. Skoro Klango upadło, czemu z Eltenem miałoby być inaczej? A to już zależy od Dawida i... od Ciebie! :) No i może od doświadczenia z Klango - teraz userzy po prostu na to nie pozwolą, jeżeli będą mieli trochę... inną postawę od Ciebie (bez urazy, naprawdę! 6. Co z ludźmi, którzy mówią: "mam Whatsapp, FB, tam są grupy dla niewidomych. Co da mi Elten?" No... to samo, tylko +kilka fajnych funkcji. Tyle. :) 7. W Klango miałem kilka dodatków, które w tamtych czasach mogły się nie jednemu przydać np. odtwarzacz radia z możliwością przewijania do tyłu, nagrywania itd, odtwarzacz Youtube, które w tamtym czasie było znacznie trudniej dostępne niż teraz, wykresy dźwiękowe, które do tej pory nie mają konkurencji, kilka prostych, ale dość fajnych gierek. Co ma Elten? Youtube, które teraz na prawdę da się łatwo odtwarzać, jakiś dziwny katalog radia, miejsce na pliki, ale Dropbox czy inny Google Drive dobrze działa. Co zostaje? chyba tylko społecznościówka, która na dobrą sprawę ogranicza się do blogów i forum. Tak, tylko (znów to mówię) tu wszystko jest skumulowane w jednym, dobrze dostępnym miejscu. A kiedy to Youtube się "dobrze odtwarza"? Bo wiesz, ze strony to raczej tak ciężko idzie, no chyba że ktoś ma Smartfona. No i wiesz, ze strony nie da się pobierać (bom!) A, no i mamy konwerter plików (taki prawie kombajn, bo nie znam formatu, którego nie konwertuje - no ok, może .jpg, ale to się raczej nie przydaje), mamy chat, ankiety... A, zresztą sam wiesz, nieprawdaż? Zapomniałeś jednak o jednym bardzo ważnym aspekcie: Elten, będąc programem udźwiękowionym, jest jednym z najlepszych rozwiązań dla osób nowoociemniałych lub takich, które dopiero "wkraczają" w nasz świat. Wytłumacz takiej osobie za pierwszym razem, że może obsłużyć Fb za pomocą mobilnej stronki, przy użyciu NVDA. Jeżeli taka osoba jest starsza, to się już w ogóle popuka w głowę, bo ona nawet nie wie, co to jest Fb! Tutaj może się tego dowiedzieć w środowisku nieco bardziej... kontrolowanym. To chyba tyle narazie ode mnie. Jeżeli będziesz miał pytania, zapraszam na Prv. Pozdrawiam PS. Sorry za tykanie. :)
@Tomecki... nie... nie... nie... no nie! No ale ok, spokojnie: Dawidowi nie chodzi o to, że hołubi forum jako... nie wiem co, bo chyba o to Ci chodziło. Dawidowi chodzi o to, że narazie społeczność Eltena jest po prostu za mała, by takie grupy tworzyć. Ile miałaby grupa zwolenników np. Top Speed? 3? Zobacz w wątku o tej tematyce na forum o grach. I co? Aktywność na forum ogólnym spadłaby do zera. No, może przesadziłam, ale bardzo by spadła. Jaki jest sens dwóch funkcjonalności które, przy tak małej społeczności, będą wykluczać jedna drugą? Grupy będą, zrozum, tylko później - jeżeli nasza społeczność się trochę powiększy. Wierz mi, mnie też brakuje Klangowych grup, ale potrafię na nie poczekać.
No to lecimy. 1. Elten nie wspiera linijek brailowskich, ja tego używam więc Eltenie, przepraszam, ale nie. Już pisałem na orum w odpowiednim wątku, że tym też się zajmę. Nie mogę robić wszystkiego na raz.
2. Klango oraz Elten to portale, z których korzystają w praktyce niemal sami niewidomi więc zapomnijmy o integracji z resztą społeczeństwa. Przepraszam, ale uważam, że to jeden z najgłupszych argumentów, jakie słyszę, w dodatku bardzo powszechny. Ja uczyłem się zawsze w szkole masowej. Dzięki Klango w ogóle poznałem środowisko osób niewidomych. Dzięki niemu dowiedziałem się o różnych rozwiązaniach, wspólnych problemach, światopoglądzie. Jeżeli ktoś uważa, że mając Eltena nie jest w stanie kontaktować się ze światem, bo nie wiem, iPhone mu wyparuje, a Facebooka wciągnie czarna dziura, to powinien raz jeszcze się zastanowić nad tym, o czym mówi. Jestem aktywny na forum programistów. I to znaczy, że się nie mogę integrować z mniej informatycznymi ludźmi?
3. Po co pisać własne kontrolki, zmieniać kierunek menu, skoro wbudowane w system mechanizmy są od lat i działają na prawdę dobrze. Takie pisanie generuje dodatkowe błędy i jest wywarzaniem otwartych drzwi. Z kilku przyczyn. Przede wszystkim ze względu na kompatybilność wielosystemową i dostępność. Błędy są i jeszcze kilka pozostało, choć coraz mniej na szczęście. Własny interfejs pozwala jednak na więcej, niż użycie WinAPI, może być prostszy. Kolejnym ważnym argumentem jest przyzwyczajenie ludzi do takiego, nie innego systemu. A jeszcze kolejnym stworzenie Elten API, o którym już pisałem kilka wpisów wcześniej.
4. Coraz więcej ludzi korzysta głównie ze smartfonów co z nimi? Także już zapowiadałem Eltena przynajmniej na iPhone, nie wiem co z Androidem. Nie umiem jednak robić pięciu rzeczy na raz.
5. Skoro Klango upadło, czemu z Eltenem miałoby być inaczej? Skoro Nasza Klasa upadła, czemu z Facebookiem miałoby być inaczej? Elten jest oprogramowaniem o otwartym kodzie źródłowym i każdy może go rozwijać w razie jego upadku. A z resztą zakładanie upadku projektu od początku ma równie wiele sensu, co myślenie o możliwości niezdania matury w przedszkolu.
6. Co z ludźmi, którzy mówią: "mam Whatsapp, FB, tam są grupy dla niewidomych. Co da mi Elten?" Prawdopodobnie niewiele prócz być może prostszego interfejsu, bo ja osobiście nie lubię ani jednego programu, ani drugiego. Poza prostszym interfejsem, powątkowaniem sensownym, prawdopodobnie niewiele. Są jednak ludzie, w tym ja, którzy nie przekonują się do rozwiązań typu What's App, a na Facebooka zaglądają jak im się przypomni, że warto to zrobić, a więc średnio raz na dwa tygodnie.
7. W Klango miałem kilka dodatków, które w tamtych czasach mogły się nie jednemu przydać np. odtwarzacz radia z możliwością przewijania do tyłu, nagrywania itd, odtwarzacz Youtube, które w tamtym czasie było znacznie trudniej dostępne niż teraz, wykresy dźwiękowe, które do tej pory nie mają konkurencji, kilka prostych, ale dość fajnych gierek. Co ma Elten? Youtube, które teraz na prawdę da się łatwo odtwarzać, jakiś dziwny katalog radia, miejsce na pliki, ale Dropbox czy inny Google Drive dobrze działa. Co zostaje? chyba tylko społecznościówka, która na dobrą sprawę ogranicza się do blogów i forum. Czytanie plików tekstowych do pliku, tłumacz, odtwarzacz i konwerter plików, w sumie nic takiego, czego nie możnaby było inaczej osiągnąć. Celem Eltena nie było zrewolucjonizowanie rynku, a jedynie stworzenie aplikacji dostępnej i użytecznej dla nas. Jeżeli ktoś chce go instalować, a nie jest zainteresowany społecznością i jednocześnie biegle posługuje się komputerem, to sam nie radzę instalować, bo nic tu nie odnajdzie dla siebie.
#StandWithUkraine
TO od początku było wzorowane na klango, więc o ile sama np. na te grupy czekam i walczę o integrację i z niewidomymi i z widzącymi, tak wszystkich argumentów typu "elten jest inny niż reszta", odrzucam kontrargumentem: no wiem, klango też takie było. I takie, niestety lub stety, było założenie, którego Dawid nie ukrywał, mało tego, sporo osób się z tego na początku cieszyło. A to, że ten program, po 4 latach, z jednym programistą, już działa szybciej niż klango kiedykolwiek i zdarzyło mu się mieć parę nowych funkcji, to inna rzecz.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.
Będę pisał w skrócie pytania i odpowiedzi, bo cytowanie byłoby chyba dłuższe niż odpowiedź zwłaszcza, że dwie osoby się tym zajęły. Przede wszystkim to niekoniecznie są moje argumenty. Zebrałem do kupy to, co słyszałem od innych jako odpowiedź na to, co mówiłem na temat Eltena. najpierw kwestia kontrolek i powiązane pytanie o linijki. Z tego co mi wiadomo elten nie jest ani przeglądarką internetową, ani klientem poczty itp i raczej nimi nie będzie, bo się zwyczajnie nie da nigdy raczej nie będzie jedynym używanym przez niewidomych programem. Argument na temat łatwości obsługi jest chyba średnio trafiony, bo osobiście nie widzę nic trudnego w standardowym menu czy innym polu edycji. Pytanie, czy nie lepiej byłoby skorzystać z kontrolek systemowych i czas potrzebny na porządne skonstruowanie podobnych, lecz samodzielnie przeznaczyć na co innego? przy okazji rozwiązałby się problem chociażby tych linijek brailowskich. Tak btw gdzie kontrolki systemowe są niedostęne? tak zrozumiałem fragment wypowiedzi Dawida, który argumentuje tworzenie kontrolek własnych właśnie niedostępnością tych systemowych. Jeszcze a propos podobieństw do Klango. Jeśli Dawid stworzy aplikację super podobną do Klango to i zarzuty ludzi będą podobne. Problem polega na tym, że jest bardzo duża ilość ludzi, którzy wiedzą o Klango, ale pomysł odrzucili właśnie z powodu m.in. odmienności interfejsu, braku obsługi linijki lub ulubionego sprzętowego syntezatora. W Eltenie przy najmniej odpada problem syntezy, bo umie się dogadać z NVDA i pewnie Jawsem też więc tu nie mam pytań. 2. Pewnie chodzi o to, że rozmawiając na tematy niekoniecznie związane ściśle z naszą niepełnosprawnością na Eltenie odbiorcami jesteśmy tylko my. Patrz fora w rodzaju "literatura", "muzyka" oraz sporo wątków w pozostałych i forum dla śmichu. W punkcie trzecim piszesz o przyzwyczajeniu ludzi do takiego interfejsu. Czy taki jest lepszy? osobiście nie widzę specjalnych zalet prócz ewentualnego odtwarzania dźwięku np. na dużą literę czy kasowanie znaków, ale hm... to chyba należy traktować w kategoriach gadżetu. 4. Nie będę powtarzał kwestii z początku postu więc tylko dopiszę: może to coś, co się chyba zwie web platform czy jakoś tak, w każdym razie te strono appki, które mają niby być internetowe, ale spooro ma się dziać na urządzeniu, w tym możliwość wysyłania powiadomień, tworzenie skrótu na ekranie głównym itd było rozwiązaniem? 5. Elten jest z założenia baardzo podobny do Klango więc może zadam pytanie inaczej: czym wyróżni się elten żeby nie podzielić losu Klango, za którym stały większe pieniądze, więcej ludzi itd. Dlatego z resztą tak bardzo chciałbym klienta na smartfony, gdyż z tym jest rzeczywiście sporo problemów jak np. brak sensownego komunikatora do łatwego tworzenia właśnie tematycznych grup, brak komunikatora głosowego o dobrej jakości dźwięku, brak wielu innych, często nawet dość prostych rzeczy ułatwiających lub umilających życie. 6. Może warto zastanowić się co dodać aby ludzie wysuwający ten argument mimo wszystko przekonali się do Eltena? 7. W ten sposób tworzy się swego rodzaju negatywna selekcja tj. przyjdą tu prawdopodobnie ludzie, którzy średnio sobie radzą. trochę szkoda, bo ciężko będzie dostać wsparcie od bardziej doświadczonych użytkowników. Oczywiście teraz tego problemu raczej nie ma, bo jest parę osób wychowanych na Klango, którzy mają czas i ochotę tu na eltenie również podziałać, ale pytanie co dalej i może warto pomyśleć również nad zachęceniem innych grup ludzi do programu. Oczywiście trzeba będzie pomyśleć nad tym, jak to zrobić, ale uważam, że gra jest warta świeczki. Elten ma ogromny potencjał, który możnaby najprawdopodobniej wykorzystać do baardzo ciekawych i niepowtarzalnych rzeczy, a przy okazji gdy już przyjdzie więcej osób, które do tej pory nie miały tu nic dla siebie jest szansa, że pomogą tworzyć super ekipę.
Tym, co z pewnością jest plusem dla Eltena w porównaniu do grup whatsappowych jest wątkowanie. Grupy na Watsapp to jeden, wielki chaos szczególnie dla kogoś, kto nie chce przeglądać wszystkiego, co się dzieje w danej grupie i interesują go wybrane zagadnienia. Jeśli Elten będzie posiadał aplikacje mobilne to myślę, że sporo osób wtedy się nim zainteresuje i osobiście uważam Dawidzie, że wersja Eltena dla Androida i iOSa to nawet wyższy priorytet, niż wersja dla Mac / Windows ale rozumiem, że najzwyczajniej w świecie te ostatnie będzie Ci prościej przygotować.
No jasne, że rozmowy na tematy nie związane z niepełnosprawnością są możliwe i tu i tu. Po prostu chcemy poznać też ludzi w tej społeczności, poznać bardziej jako ludzi, niżjako niewidomych, również. W sensie, np. Dawid nie znał niewidomych przed klango. Co do interface, przecież to od samego początku było czymś w rodzaju społeczności z... no cóż, z gadżetami. Wzorowany na klango gadżet, to, że lepiej działający to inna sprawa, np. odtwarzacz plików sporo bardziej rozbudowany. Katalog mediów, mam nadzieję, niedługo również zacznie się rozwijać. I jasne, że zarzuty do klango też były, tylko, że po 4 latach projektu zarzut podobieństwa do klango jest nieco spóźniony. I możemy dyskutować, czy to dobrze, czy źle, ale Dawid, będąc sam, nawet gdyby chciał, nie mógłby zmienić tego systemu. Nawet prace nad nowym silnikiem są bardzo trudne i pracohłonne w pojedynkę. Np. te kontrolki. Jasne, że można tę dyskusjęprowadzić, nitk nie broni. ALe umówmy się, to sięraczej nie zmieni w tym momencie. ZMieni się wiele rzeczy, funkcje, silnik, możę dostępnośćlinijek, aplikacje mobilne i wieloplatformowe, ale nie kontrolki.
Co do piątki, my wszyscy na aplikacje czekamy z niecierpliwością i ona rozważana, mało tego, planowana, jest. Myślę, że taki konwerter plików, możliwość ich przetwarzania, nagrywanie tekstu do pliku mp3, tłumacz, cała obsługa kopiuj wklej, pokazywanie czasu i możliwość przeskakiwania do niego, lepszy system awatarów i plików udostępnianych, odtwarzacz youtube z możliwością pobierania w różnych formatach, nawet z obrazem, ze społecznościowych np. wzmianki... parętakich rzeczy jest, których klango nie miało. A co do podzielenia losu klango, ja bym mogła powiedzieć prywatnie. Że znam Dawida, że wiem, że raczej rzeczy nie porzuca, że od początku zaangażowanie było większe, bo i presja większa, bo samo to, że mu sięchce, mimo, że jest jeden... itd. itd. ALe to nie są argumenty, bo to są rzeczy prywatne. W tym momencie kłania się to, o czym powiedział Dawid. Otwarty kod źródłowy. Wątpię, no ale oczywiście! Jeśli by sięokazało, że Dawid nie chce / nie ma siły / nie może dalej pracować nad eltenem, szczerze wątpię, żeby uniemożliwił wszystkim rozwijanie go, przeciwnie, myślę, że z chęcią by go przekazał w inne ręce. Nad szóstką myślą wszyscy użytkownicy, zerknij na propozycje. Mnóstwo nowych rzeczy sięszykuje albo ma zamiar szykować w dalszej przyszłości.
7. Punkt siedem jest bardzo ładny i na pewno jest marzeniem wielu z nas. Tu się kłania problem z reklamą i jeśli będziesz miał kilka z tych pomysłów, które wymieniłeś, jako potrzebne, to przywita sięje z otwartymi ramionami, nadal pracujemy nad promocją. :)
Ja tak się zastanawiam skąd się bierze tak roszczeniowa postawa u niektórych ludzi? Kto ma to wszystko wykonać się zapytam - Dawid - sam? Poza tym tak czytając to wygląda na to, że co poniektórzy chcą stworzyć konkurencję dla windowsa czy linuxa haha -- tak to wygląda.
A co do grup - ja nie widzę nic szczególnego w grupach, co taki podział na grupy miałby wnieść do eltena, do jego rozwoju? Pogadać można bez potrzeby tworzenia grup bo można klikać w tym samym wątku I jeszcze jedno - integracja z resztą społeczeństwa - czy Elten jest jedynym portalem społecznościowym? Czy elten wymusza na nas wyłączne korzystanie z Eltena? Czy Elten to więzienie? Każdy mawłasny rozum i własną wolę - nikt nikogo tutaj na siłę nie trzyma i nie zabrania integrować się z resztąą społeczeństwa w innym miejscu.
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas. Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę. Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę. Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest.. Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku. Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy... Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
Co do integracji się zgadzam. CO do grup, TOmkowi raczej chodziło o takie grupy, gdze byliby tylko ludzie interesujący się tematem, np. tak jak już podawał, dźwiękiem.
No dobrze, ale co stoi na przeszkodzie dyskutować o tym po prostu w utworzonym wątku? Po co do tego tworzyć jakieś grupy? Powiem szczerze, że tego nie rozumiem. Czym się różni taka grupa, dyskusja w grupie, do dyskusji w utworzonym wątku? Nie ptyam tu sarkastycznie, ale chciałbym, aby mnie ktoś oświecił - chyba się starzeję :)
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas. Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę. Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę. Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest.. Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku. Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy... Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
Ponieważ grupę można ograniczyć, a nie, że pewne osoby.... Wiecie pewnie co mam na myśli wejdą w dyskusję i będą zaraz chciały coś pod nosek. I to rozumiem jak najbardziej.
Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW
Grupy możesz zrobić wg swojego pomysłu, czyli na przykład tworzysz grupę tylko głosową lub tylko tekstową, na bardzo wąski temat lub na szzeroki, a forum jakbyś chciał tak dzielić to za duży by się bajzel zrobił. W grupach dodatkowo możeszz pliki udostępniać, taki mały dodatek. No i to tyle w sumie.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
Już tłumaczę. Załóżmy, że jest sobie cżłowiek, który zasadniczo czasu ma raczej nie wiele, a w każdym razie nie na tyle coby przeglądać każde forum osobno, codziennie. Wpadnie np. raz na tydzień sprawdzić co nowego. Gdyby miał np. dostęp do grupy ludzi o wsplnych zainteresowaniach patrzy tylko na rzeczy, które chce i z automatu na nic innego. Można utworzyć jakieś wątki na forum, ale na którym to raz? dwa. jeśli chciałbym założyć coś o dźwięku podzieliłbym to po swojemu np. osobny dział na syntezatory, osobny na nagrywanie, osobny na np. porady, tricki itd. itp. Wtedy jeśli ktoś ma pytanie z dziedziny syntezatorów wchodzi w odpowiedni dział i zakłąda wątek np. "Co lepsze, Yamaha Genos czy Korg pa1000?" Inny przykład to grupa znajomych, którzy chcą sobie pogadać w fajny sposób tj używając łaltwego interfejsu czyt. Eltena. Robią sobie grupkę, wewnątrz niej rozmawiają o czym chcą, nikt im się w dyskusję nie włącza bez potrzeby. Jasne, że można użyć Skype, Whatsapp, FB, Messengera, Vibera, Teamtalk i bóg wie co jeszcze, ale jeśli Elten jest już na takie coś przygotowany nie wiem czemu tego nie wdrożyć. Teraz kwestia priorytetów. Tj. co ważniejsze? obsługa Linuxa czy np Iphone?
No dobrze, ale jest zasadnicza wada takich gróp -tworzenie grup to pierwszy krok do podziałów ludzkich, do wyizolowywania pewnych osób. Nie sądzę, aby grupy służyły integracji. Ale tomoje zdanie.
jak już pisałem. Nie chodzi mi o jakieś krytykanctwo czy coś. Zwyczajnie widzę ile osób mogłoby z programu skorzystać, a przez brak pewnych funkcji Elten zamiast być hitem wielu sezonów używany jest przez może kilkadziesiąt osób. Mówię o takim codziennym korzystaniu, a nie, że ktoś konto założy, połazi, dwa wpisy utworzy, awatar wrzuci, coś na bloga napisze i zapomni o sprawie.Chcoaiażby Chociażby te nieszczęsne grupy na Whatsapp, gdzie ani wyszukiwarki, ani wątkowania, ani zarządzania użytkownikami, ani nawet sensownego przeglądania z PC nie uświadczysz, a alternatyw zwyczajnie brak. uważam, ze jest to wielka szansa dla Eltena, bo po prostu wbije się w lukę, w której nie ma absolutnie nic! Myślę, że są to dość sensowne argumenty przemawiające raz, za grupami, dwa, za obsługą via smartfony. Ps. Jeśli ktoś ma Whatsapp, niech sprawdzi sobie ruch na grupach Itech, transport, czy Andek. W każdej z nich nagrywa się po kilkadziesiąt postów dziennie mimo wspomnianych ograniczeń. Nie mówię o innych wynalazkach, jak grupa360, dźwiękownia, muzomaniacy, audiogry i jeszcze parę innych, gdzie ruch mniejszy, ale i tak coś się tam dzieje. Gdyby stworzyć zamiennik, który ma to, co mieć powinien czyli własnie wątkowanie, wyszukiwarkę, możliwość przeglądania przez smartfon i kompa ruch zwiększyłby się wielokrotnie. Dowód - spora część postów jest nagrywana w podróóży, w pracy, na wyjeździe itd, gdzie kompa raczej nie ma.