EltenLink

Specyfikacja techniczna formatu BRF poszukiwana

Wróć do Dostępność

#1 nuno69

Jak w temacie.
Nie wrzucam na grupę o programowaniu bo nie jest to stricte z tym związane zagadnienie.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2021-02-10 11:40

#2 zvonimirek222

Nie ma technicznej specifikacji formatu Brf. Jest to najzwyklejszy plik tekstowy, w formacie tekstowym, kodowany amerykańską notacją brajlowską i odpowiednio sformatowany.
-- (nuno69):
Jak w temacie.
Nie wrzucam na grupę o programowaniu bo nie jest to stricte z tym związane zagadnienie.

--

Student studentowi wszystko
2021-02-11 16:34

#3 nuno69

Jak sformatowany? Potrzeuję parsować takie pliki.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2021-02-11 16:36

#4 zvonimirek222

Sformatowany ręcznie.
Nie sparsujesz nijak, bo nie ma regułek do tego.
Jedyny program który robi amerykańskie pliki .brf, ale z dokumentów angielskojęzycznych to NFB trans.

-- (nuno69):
Jak sformatowany? Potrzeuję parsować takie pliki.

--

Student studentowi wszystko
2021-02-11 20:19

#5 pajper

@nuno Chcesz czytać czy pisać?

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2021-02-16 12:19

#6 nuno69

Czytać.

2021-02-16 12:20

#7 pajper

To jest format tekstowy, korzystający z kodowania od drukarek Duxbury, które jest jakimś tam custom-made. Dasz radę to sparsować bez problemu, choć nie obejdziesz się na pewno bez kilku słowników.
Generalnie przepuść to przez liblouisa, a powinieneś dostać coś, z czym możesz pracować. To zwykły tekst, tylko że konwertowany pod zapis brajlowski. Możesz to podejrzeć nawet w Notatniku.

#StandWithUkraine

2021-02-16 12:23

#8 nuno69

OK! Dzięki!

2021-02-16 12:24

#9 pajper

Ten format wychodzi z zależności 1:1, czyli 1 znak odpowiada 1 znakowi brajlowskiemu. Tak więc przepuszczając to przez LibLouisa, nie wrzucaj mu całości, tylko w pętli po jednym znaku i wstawiaj ten znak.

#StandWithUkraine

2021-02-16 12:27

#10 nuno69

Skąd masz informacje na temat tego formatu? Szukałem i nie mogłęm niczgeo znaleźć.

2021-02-16 12:29

#11 pajper

Z prostego reverse-engineeringu. Dostałem pliczki próbnej matury w tym formacie w liceum, a więc troszkę nad tym posiedziałem.
Napisałem taki prosty konwerterek z tego formatu do posiadanego przeze mnie Mountbattena, by to wydrukować i przejrzeć.

#StandWithUkraine

2021-02-16 12:30