Specyfikacja techniczna formatu BRF poszukiwana
Wróć do Dostępność#1 nuno69
Jak w temacie.
Nie wrzucam na grupę o programowaniu bo nie jest to stricte z tym związane zagadnienie.
#2 zvonimirek222
Nie ma technicznej specifikacji formatu Brf. Jest to najzwyklejszy plik tekstowy, w formacie tekstowym, kodowany amerykańską notacją brajlowską i odpowiednio sformatowany.
-- (nuno69):
Jak w temacie.
Nie wrzucam na grupę o programowaniu bo nie jest to stricte z tym związane zagadnienie.
--
#3 nuno69
Jak sformatowany? Potrzeuję parsować takie pliki.
#4 zvonimirek222
Sformatowany ręcznie.
Nie sparsujesz nijak, bo nie ma regułek do tego.
Jedyny program który robi amerykańskie pliki .brf, ale z dokumentów angielskojęzycznych to NFB trans.
-- (nuno69):
Jak sformatowany? Potrzeuję parsować takie pliki.
--
#5 pajper
@nuno Chcesz czytać czy pisać?
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#6 nuno69
Czytać.
#7 pajper
To jest format tekstowy, korzystający z kodowania od drukarek Duxbury, które jest jakimś tam custom-made. Dasz radę to sparsować bez problemu, choć nie obejdziesz się na pewno bez kilku słowników.
Generalnie przepuść to przez liblouisa, a powinieneś dostać coś, z czym możesz pracować. To zwykły tekst, tylko że konwertowany pod zapis brajlowski. Możesz to podejrzeć nawet w Notatniku.
#8 nuno69
OK! Dzięki!
#9 pajper
Ten format wychodzi z zależności 1:1, czyli 1 znak odpowiada 1 znakowi brajlowskiemu. Tak więc przepuszczając to przez LibLouisa, nie wrzucaj mu całości, tylko w pętli po jednym znaku i wstawiaj ten znak.
#10 nuno69
Skąd masz informacje na temat tego formatu? Szukałem i nie mogłęm niczgeo znaleźć.
#11 pajper
Z prostego reverse-engineeringu. Dostałem pliczki próbnej matury w tym formacie w liceum, a więc troszkę nad tym posiedziałem.
Napisałem taki prosty konwerterek z tego formatu do posiadanego przeze mnie Mountbattena, by to wydrukować i przejrzeć.