Dlaczego wtyczka do NVDA jest wymagana?
Wróć do Pytania i odpowiedzi#1 magmar Konto zarchiwizowane
Witajcie,
Jak w temacie, dlaczego wtyczka do NVDA jest obowiązkowa. Nie da się jej obejść, skoro zwalnia i zawiesza program?
#2 papierek
da się ją obejść, można ją wyłączyć chwilowo, odinstalować, ale z punktu widzenia społeczności ważniejsze jest, żeby ona w końcu zaczęła działać, a w tym celu trzeba wyłapać, czemu u niektórych nie działa.
#3 papierek
u mnie nic nie spowalnia i działa świetnie, ale ważne są te jednostki, u których działać nie chce.
#4 magmar Konto zarchiwizowane
Chodzi o to, że w przyszłości ta wtyczka ma być zainstalowana obowiązkowo, dlaczego?
#5 papierek
obsługa przewijania tekstu w nvda i obsługa linijek brajlowskich
#6 papierek
Poza tym, wtyczka do nvda na razie nie jest wymagana do działania programu, a jak kiedyś będzie, to raczej daleka przyszłość, no i spowalnia, ale zamierzenie jest takie, żeby nie spowalniała, a żeby tak się stało, trzeba sprawdzić, dlaczego spowalnia u tych, co spowalnia. Prawda?
#7 Julitka
Będzie obowiązkowa, bo w założeniu nie została stworzona po to, by się zawieszać i robić problemy. :)
-- (magmar):
Witajcie,
Jak w temacie, dlaczego wtyczka do NVDA jest obowiązkowa. Nie da się jej obejść, skoro zwalnia i zawiesza program?
--
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#8 nuno69
A czy jeżeli używam innego screenreadera (de facto SAPI 5) to też będę musiał mieć wtyczkę do nvda?
#9 DJGraco
Nuno nie, dodatek do nvda jest tylko do braillea i jakiegoś przewijania tekstu na kiju
#10 magmar Konto zarchiwizowane
A jeśli mnie to nie jest do szczęścia potrzebne czy da się żyć bez dodatku?
#11 DJGraco
Da się zyć. On jest tylko do braillea i przewijania tekstu. Jak ci te funkcje nie są potrzebne możesz śmiało wywalać dodatek
#12 pajper
Wtyczka do NVDA będzie na pewno w pewnym momencie wymagana do używania NVDA, nie do używania SAPI.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#13 Julitka
Nie tylko do tego. :)
-- (DJGraco):
Nuno nie, dodatek do nvda jest tylko do braillea i jakiegoś przewijania tekstu na kiju
--
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#14 pajper
Wiecie co jest najgorsze? Od premiery minęły trzy dni, a ja nadal nie wiem, bo nikt nie potwierdził, czy problemy powoduje dodatek, czy obsługa brajla.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#15 papierek
No i potem ludy będą narzekać, że im dodatek nie działa, a tak łatwo wyłączyć brajla w ustawieniach eltena.
No u mnie osobiście śmiga ten dodatek w najlepsze, więc nawet ciężko sprawdzić.
#16 DJGraco
Ja wyłączyłem obsłógę brailea i na razie puki co NVDA się nagle nie zawiesza. Zmorą w Eltenie było że podczas czytania w nim dłoższych tekstów nvda się bardzo często wykrzaczał.
#17 DJGraco
A nwm czy jest jaki kolwiek pogląd na logi, skoro załóżmy nvda się nagle wykrzacza i uruchamia się ponownie albo i nie to mógłbym ewentualnie tylko na Eltenowych logach polegać.
Są 2 rodzaje wykrzaczania się.
1. Odgrywany jest systemowy dźwięk chyba critical stop i NVDA uruchamia się ponownie.
2. NVDA nagle się zamyka i trzeba go ręcznie uruchamiać.
#18 daszekmdn
Zawsze jest plik z archiwalnym logiem przed restartem NVDA. NVDA.old.log.
#19 DJGraco
Wydaje mi się że problem dotyczy braillea. Mam go wyłączonego i teraz jak czytam dłóższe teksty w Eltenie NVDA mi się nagle nie zamyka