Seksualność a religia (18 plus)
Wróć do Związki i seks [18 plus]#201 wesolek
Pewnych konfiguracji pewnie nie przewidzieli w trakcie pisania... :D
#202 cinkciarzpl
A może to po prostu w cudzym łóżku nie można, żeby się niewydało :D
#203 Zuzler
Tak lekko zmieniając temat, może to krzywdzące i stereotypowe myślenie, ale rozmawiając z ludźmi, którzy nie chcą uprawiać seksu przed ślubem mam z tyłu głowy myśl, że sama bym z kimś takim nie bardzo chciała się wiązać, bo może dlatego sobie tak poczyna, że te sprawy są dla niego średnio istotne.
#204 wesolek
Zuzler, mam takie mniemanie i nie uważam tego za krzywdę i stereotyp. :) Oceniasz jedynie swoje odczucia wobec danej osoby, a nie stricte osobę, więc jak dla mnie, to nie krzywda. Uważam to też za element samorozwoju, bo pogłębianie świadomości siebie jest bardzo istotne. Jeśli rozkminiasz, nie obrażając, dzięki czemu dochodzisz do wniosków, że chcąc postępować w zgodzie z samą sobą, to nic w tym złego. Ludzi jest na tyle dużo, że zarówno gdybyś Ty, jak i taki katolik o takim podejściu do tematu, znalazła osobę, która wyznaje podobne poglądy w tej kwestii to mniemam, że wszyscy byliby zadowoleni. :)
#205 tomecki
Może tak, a może nie. To chyba kwestia szczerej rozmowy na temat powodów konkretnych postaw.
#206 Zuzler
Nie, sądzę ze to dość słabe, bo przeciez to może być równie dobrze zyjś ledwie wytrzymywany w praktyce wybór i należą się osobie takiej owacje na stojąco, że daje radę, a ja zaraz dopatruję się z góry czegoś, czego nie ma i tworzę sobie jakieś włąsne stereotypy.
#207 lwica
Wydaje mi się, że zniesienie celibatu mogło by mimo wszystko zmienić opinie księży na ten temat.. BO nie jestem przekonana, czy zakaz ten wynika z tego, że tak było napisane w Biblii, czy, podobnie jak wiele innych rzeczy, został wymyślony jakoś później i określony grzechem ciężkim.