Nagrywamy

Mikrofony binauralne

Założony przez papierek 360 wpisów ostatni wpis 3 miesiące temu Strona 3 z 18

Bo zoom h2 ogólnie jest dość szumiącym rejestratorem niestety.

Nie będę wulgarny, bo nasuwał mi się pewien komentarz.
Ciekawe, że jak podpiąłem iPhone'a x z Longshootem pod zooma, i włączyłem nasłuch w pewnej appce na iPhonie, to zadnych, powtarzam... Żadnych! Szumów nie było.
A rejestratory Olympusa na Soundmanach OKM classic II mają straszliwe przestery, gdzie na zoomie są one znacznie mniejsze lub żadne przy niemalże maksymalnej głośności wejścia.

dlatego teraz albo kupie zooma jakiegoś niedrogiego, jak h1n albo coś ze stajni olympusów jak ls-14, lsp2, te dwa rozważam. Tylko tych olympusów to ja się już boję, ze względu właśnie na przestery, niby seria ls powinna być dużo lepsza, ale... niestety ... powinna.
po co mi sygnatura?

H2 to przede wszystkim rejestrator z przed 10 lat i faktycznie szumi. H2n, ponoć h1n i parę innych szumi mniej.

Co do olympusa ls14 i soudmanów nie polecam takiej kombinacji bo olympus strasznie przesterowowuję i nawet jak byśmy chcieli nagrywać to musimy bawić się w słuchawki i mikrofony bo wychodząc z samymi mikrofonami nie mamy pewności czy nam coś przesteruję czy nie musimy mieć nad tym jakąś kontrolę co do rolandów na olympusie się nie wypowiem bo nie mam możliwości ich przetestowania.
Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

KUpiłem te soundmany ale wydaje mi się, że jak ja jestem w środku to mam mniej góry niż cokolwiek, co jest po mojej lwej cz prawej albo gdzieś.

Hm a może zooma podgłośnij lub pokombinuj na trybach nagrywania
Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Nie będę ruszał trybow nagrywania, bo jest 44,1 KHz i 16 PCM, więc tu jst chyba OK.
Poziomy głośności też są OK

a ten dodatek góry aż tak ci przyszkadza? :D No i wrzucaj coś na bloga!!! Chce zobaczyć jak z zoomem to wychodzi!!!
po co mi sygnatura?

NO włąśnie jest niedomiar tej góry lekki, przynajmniej na mnie, bo na kanałach łapie OK>

Niestety to tak działa ponieważ te mikrofony są troszkę lekko a tobą. I na każdych binauralkach to słychać.

A, o to trudno.

Mi to akurat mało pzeszkadzało, bardziej przy nagraniach binauralnych liczy się tło wokół nas niż my sami. Wszystko ma swoje wady i zalety.

bo te mikrofony zbierają też troche ze środka ciebie xd xd
po co mi sygnatura?

No ale tak ter się przysłuchuję i widzę, że jednak tej góy trochę mniej jest niż w zoomowskich, znowuż dołu jest nieco więcej.

dla mnie to akurat pozytyw, bo nie lubię góry, dla mnie podstawa do dolne pasmo :)
po co mi sygnatura?

No chyba, że prawy mikrofon wsadziłęm odwrotnie do ucha, no to... BO jestemraz nieco z prawej, a raz nieco z lewej pomimo tego, że przecież mam je w uszach

akurat tutaj to kompletnie nie mam pojęcia na czym może polegać problem, ja czy miałem włożone mikrofony poprawnie, czy odwrotnie to słychać mnie było ewidentnie na środeczku, może jak obracasz lekko głowę to prawy mikrofon troszke bardziej łapie, nie mam pojęcia.
po co mi sygnatura?

Jedyne co wiem to to, że mnie t drażni.
Nie wiem, czy Ja je w ogóle dobrze wkładam, bo różnica między gładkością tej gąbki jest tak znikoma, ze ciężko mi wyczuc, jak to jest. Muszę obie słuchawkę do ucha najpirw włożyć i pmacać te mikrofony, żęby wiedzieć, że jest dobrze na pewno :D.

jak się domacasz dokładnie, to widać gładkość, poza tym możesz jeszcze się upewnić, bo mikrofon pod gąbką od strony ucha ma też mniej wystające takie minibolce, takie jakby krawędzie, i jak porównasz jednocześnie to da się ogarnąć. chociaż moim zdaniem, nie ma wielkiej różnicy jaką stroną je włożysz, bo to coś całe jest mikrofonem, przynajmniej u mnienie było różnicy, jedyna to taka, że lepiej to siedziało w uchu jak było włożone dobrą stroną, ale to też minimalnie różnica. Konkludując, w sumie nie ma różnicy jak włożysz, byle lewy i prawy kanał się zgadzały. Ale kompletnie nie mam pomysłu czemu cię z prawej albo lewej bardziej słychać, :D. Btw mi one nigdy nie wypadały z uszu.
po co mi sygnatura?