Stacje radiowe

Pirackie stacje radiowe

Założony przez DJGraco 59 wpisów ostatni wpis 3 lata temu Strona 1 z 3

Transkrypcja

Naprawdę, tyle już tych wątków o radiach powstało, no ale, no po prostu mi się wydaje, że jednak dla fanatyków radia nie mogło tego wątku zabrakować. Nazywa się on mianowicie pirackie stacje radiowe. Pirackie stacje radiowe, czyli takie stacje, które są nadawane bez legalu właściwie, bez legalu i po prostu są, no nadają bez uprawnień. Czy natrafiliście kiedykolwiek na... ...jakąś stację piracką? Czy mieliście okazję dłużej się przesłuchać jaką muzykę ona emitowała? Powiem tak, ja nigdy osobiście nie natrafiłem na piracką stację radiową, ja tylko słuchałem pirackich stacji radiowych przez stream internetowy, bo taki jeden użytkownik Forum Radio Polski udostępniał stream z tunera, że ten, no ale ogólnie tak to wszystko było. Tak więc ja tutaj zapraszam do dzielenia się opiniami. No i czy według was nadawa... czy takie pirackie stacje powinny istnieć? Ja uważam, że Ether bez pirackich stacji to nie byłby ten sam Ether, co zwykle, bo piractwo radiowe było, jest i mam nadzieję, że będzie, bo teraz to już, no powoli, że tak powiem zamiera, no ale jeszcze... ...ciężko. ...ciężko. Widzicie, że zaczynają się dzielić stacje stale, i najwięcej piratów można w Krakowie usłyszeć, no. I to w takim razie.

Transkrypcja

Co do Pirackich Stacji, niestety nigdy w życiu nie miałem okazji ich słuchać.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transkrypcja

Jak się odnajdę to mogę jakieś nagranko podesłać jakiejś takiej pirackiej stacji, jeżeli uda mi się znaleźć, bo nie wiem właśnie.

Transkrypcja

Cześć, byłbym Ci wdzięczny, gdybyś coś takiego tutaj wrzucił, dlatego że od niedawna właśnie tutaj na Eltenie chyba pierwszy raz usłyszałem to pojęcie, a chciałbym takiego czegoś posłuchać. Nigdy też właśnie nie miałem sposobności do takich rzeczy, ale jakbyś mógł, to proszę Cię o podrzucenie.

Transcription

Na początek będzie to nagranie pirackiej stacji, która nadawała na wkładach średnich znaczących liwości, bodajże 1200 kHz, jakoś tak, zresztą nagranie wrzucę.

Transcription

Nagranie jest z 30 marca No macie Skrzypce w ogniu drżą Przez paniczny strach aż znajdę swój bezpieczny port Chcę oliwną być gałązką Podnieś mnie leć Pańcz mnie o miłości I leć Pańcz mnie o miłości I leć Tak pokaż mi swe piękno póki nikt nie widzi nas Twoich ruchach odżył chyba 2 miliony czas Pokaż wolno to co wolno Widzieć tylko mnie Tak tańcz mnie po miłości I leć Tańcz mnie po miłości I leć Odtańcz mnie bez ślubu aż Tańcz mnie, tańcz mnie, tańcz Tańczmy bardzo podejście I do jak się da Bądźmy ponad niebową miłością Chodzą bądźmy w deszcz Tańczmy po miłości I leć Tańczmy, tańczmy, tańczmy, tańczmy, tańczmy. 제를 dzięki 2 4 5 6 7 8 9 10 11 8 9 10 9… 2 9 10 11 11 9……. Dziękuje. Dziękuje. Dziękuje. Dziękuje. Dziękuje. Dziękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje. D zdjękuje.

Transcription

No i jeszcze zapomniałem pójść z jakiego miasta ta stacja była. Ta stacja nazywała się Warszawie i miał być to rzekomy kolejny oddział Twojego Radia AM, ale się okazało, że to był pirat, bo nie było żadnego zezwolenia od UK.

Transcription

Dzień dobry, a u nas w Rosji stacje pirackie to takie raczej wspomnienie, bo szczerze powiedziawszy nawet nie pamiętam w jakim roku ostatnio słuchałem takiej stacji. Czyli w małych miasteczkach tak może zdarzyć się, że uda się posłuchać jakiegoś pirata, a większych typu Moskwa, Piterbuk, Niemiec, Nowgorod, Nowy Sibirsk to już raczej nie. I ja pamiętam oczywiście 2007, 2008, 2006, 2005 i tak dalej, kiedy tych piratów było sporo, ale wtedy nie powiem, że za dużo stacji było na FM i było gdzie nadawać. A teraz na przykład w Moskwie dosłownie od 87,5 do 108 wszystko jest jakby zapełnione. Nie ma gdzie tak naprawdę już piratom nadawać. W Piterburgu z tym jest troszeczkę lepiej, ale nie bardzo. Ale szczerze jakość tych stacji pirackich była różna, a różnili się oni od tych normalnych, tak powiem, licencjonowanych stacji tym, że nadawały naprawdę różną muzykę i najczęściej muzykę ciekawą. Z gatunków to najbardziej chyba popularnymi były muzyka taneczna i rock. To chyba było tak. Nagrań takich stacji nie mam chyba, chociaż trzeba pogrzebać się w kasetach i może coś znajdzie się.

Transcription

A nie pomyliło ci się z 1602, bo to coś podobnie gra do Radia-M, które nie jest pirackie. Natomiast wróciłem z Krakowa w piątek, dziś jest sobota, no i odebrałem trzy pirackie stacje. Jednego wczoru. Jakiś unit na 89,8. Wczoraj odbierałem Wraith FM na 98,5. Szkoda, że z takim opóźnieniem, że tak późno włączyłem. No i Technostacje na 9,9,0, która ledwo mi odbierała, a Wraith nawet mocniej niż lokalne stacje mi odbierał.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

Witam was wszystkich bardzo serdecznie, ja postanowiłem wrzucić kolejne nagranko o pewnej pirackiej stacji radiowej, też ja nie miałem okazji na żywo posłuchać, ale ja kurcze żałuję, bo ja miałem nagranie, to zaledwie 8 minutowy urywek, a całe nagranie trwało jakieś 50 minut. Były tam między innymi jakieś fajne kawałki ATB i takie tam inne rzeczy, ale żałuję, że w ogóle usunąłem to, ten plik zachował się tylko te 8 minut, bo tam wykorzystywałem je do czegoś, no ale udostępnię te 8 minut uciętego, uciętej fragmentu fragmentu, 8 minut zaledwie czy jakoś tak. A ta stacja nam nadawała pod Wrocławiem na częstotliwości 92,9 bodajże.

Transcription

ប្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប� ប្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រា� ផ peineលីរយំយួននុងជ្រាបស់ពីរាយរទុំរបស់ពិប់កក្រកាតែ dużរាប់ដៅងូវទៀឬប្រំណួនាងយើងayoាងាមីឈិងនោះ ប្នឹងប� ស្លើមបូ�linkнаком ប្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប� ឈ្ឬ�ket គ្រាប់ក្រា។, ឥើចជ សា, ជា espacio not � quoting ខ្រងាinasក្រាប់់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក dest ងមានដាតន្រផ្ហើយផ្លា។ y� помощ隻 ម្វទៀន good y nun y lo y ប្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប� បើaltiesក្រាប់ក្រាក់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រ� Deb movement D persuaded Black ប្នាក់តែអ្នាំនាំនៅរាស។ ស្ដែល្របង់ពេលរ់ប្រុតាម� Galli្យក់ ច្នូត្រាប់ីលិត្រាបស់ឆានខ្យប្អ្រីប់ល់ច្នុងអ្រាបស់នៃណាម្រាប់ some superhero, some fairy tale place just something I can turn to, somebody I can kiss I want something just like this I want something just like this I want something just like this ប្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប� ហើយ។្ពេបែិពីានាក់ក្រាប់អ្បាក់ក្រាប់ក្រាប់អ្បា fauded ម� ceiling ស្លាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប� ប្រាអ្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ម្រាប់ប្រថ់ប្រាប់ធ្លិតើប្រទេមណោយើកម្រាប់ទុញaxy�ចឯ្ឆី ប្ទាប់ជាំង ord ដចជូញាញង្រាប់។ផ� ប្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប� ក្រងះixes សូខល់ថ្រាប់ក្រាប់កិទ្រាប់ក្រាប់កើងគាកដំ awkward ស� innovations កាំងចើ្រូវាប់កើប្រ�ETH�ប់ដៅខ្លាប់របស់ ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្រាប� It's not a joke That's why I'm saying it It's not aint easy მះ bounded ថ� догៅម្រាប់ម្រ მៅម្រាប់ប្រាប់ប្រាប់ប្ទឹកស្រួ្រាក់កម្емсяដ់ប្រក់ Japon ប្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប� ចូល្រាក់ក្រាប់ក្រាប់ក្រាប់។

Transcription

Jeszcze co do tych kawałków ATB, to w tym nagraniu, w tym fragmencie niestety ich nie ma, no ale szkoda, no po prostu tak żałuję, że ja to nagranie usunąłem, bo ono jest niedostępne już na serwerach, już ten plik jest niedostępny. Ale tak, to było 92,9 RMFM i kurczę, ja ten plik miałem nawet jeszcze miesiąc temu, jego kurczę miałem, ale nie wiem czemu mi się usunęło, to bym całość wrzucił, no szkoda, trudno.

Transcription

No i jeszcze jedno, nie podałem daty, kiedy ta stacja radiowa nadawała, ona nadawała Wigilię 24, no kurde, 2017 roku, no, a to ci dopiero.

Transcription

No i jeszcze jedna uwaga. Ci, którzy uważnie się wsłuchiwali w transmisję, no w ten fragment, no mogą zauważyć, że w pewnych miejscach są przeskoki. I te przeskoki nie są wynikiem uszkodzonego pliku audio, tylko po prostu nawet sam ten użytkownik na forum pisał, że takie przeskoki występowały. Więc to była wina po stronie pirata. Nie wiem, z czego on to emitował, ale pamiętam, że przerwa pomiędzy dwoma setami podczas szumu było takie słyszalne, takie jakby zakłócenie od jakichś sprzętów. Takie, no nie wiem, ale coś nie mam, kurczę, to by pokazało, o co chodzi, ale nie mam. Nie mam tego, bo... No tam były emitowane dwa sety. No, ten gościu zostawił nagrywanie, ale mu nie starczyło miejsca w terminalu i tylko na godzinę udało mu się nagrać, ale no tego nagrania już nie ma.

Transcription

Witam was wszystkich bardzo serdecznie, jeden z użytkowników Radio Polski odebrał tropo, a mianowicie złapał pirackie rafę FM, zaraz ja wam powiem gdzie to było, bo szczerze mówiąc zapomniałem. ... W Czechach... ...ee... ...co? ...110... ...kilometrów... ...no nieźle, naprawdę nieźle polecieli, chociaż z opinii użytkowników wyczytałem, że rafę FM mają podobno lepsze nadajniki niż reszta stacji na przykład z Malczewskiego czy Tepeno, ciekawe, ciekawe. ...

Transcription

Gracjan, prośbę mam jedną, jeżeli coś nagrywasz, to najpierw to sprawdzaj, a nie sprawdzaj na nagraniu, bo to tylko zapycha miejsce na serwerze i nikomu się nie chce ksiekać, więc zanim coś nagrasz, już sobie przygotuj to, co chcesz nagrać.

Transcription

Witam. Co do Pielarskich Stacji Radurowych. Kiedyś, kiedyś, nie wiem, to była chyba pierwsza porowa lat dwutysięcznych, było u nas w Lubastowie takie raduro. Mianowicie ono się nazywało Raduro Porosiaczek. Nie, nie, żartuję, ono tak się nazywało. Ono jeszcze do końca, nie wiem, jaki to pozorek to był. Rozmowa się tego dowiedzić. Ono nadawało w okolicy Sylwester, chyba 2013, 2013 roku. I ono nadawało zaskoczenie. W popołudniu raz, rano i tam poszło. I nie raz techno, nie raz taką muzykę popową typowo. Ale wciąż nie wiem, kto był odpowiedzialny za to raduro. I ja już, kiedy był taki człowiek gdzieś, słyszałem jakaś raduro chlew. Tylko nie wiem, co to było. Czy to nadawało na OKF-ie, czy kto był odpowiedzialny za ten pozorek. Ale wiem, że takie coś było, ale już chyba tego nie ma.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

A to możliwe, że coś takiego było, ponieważ ogólnie na końcu lat dziewięćdziesiątych i początku dwutysięcznych było w różnych miastach dużo tych pirackich stacji. Ale równie dobrze mógł być to po prostu, jak mówisz, jakiś projekt. Nie wiem, można by w internecie poszukać jakichś informacji. U nas też trochę tych stacji pirackich było, no może nie w samej wcześniej, ale w okolicy typu Słupca, nie Słupca było tego trochę. No i tak to właśnie wygląda.

Transcription

Witajcie. Co do pirackich stacji radiowych, to w Krakowie gdzieś na przełomie 2004, a 2008, 2009 troszeczkę tego się łapało. A jeden z nich, w sumie którego później poznałem na żywo, miał taki zasięg, że nadawał z Nowej Huty, a my spokojnie go łapaliśmy na Tynieckiej. A Nowa Huta, a Tyniecka, no to troszeczkę jest. No później to jakoś tak, nie wiem, nie mogłem już nic złapać. Próbowałem, jak mieszkałem na Dębnikach, tam koło Tynieckiej, gdzieś w 2011, 2012, 2013, albo nie wiem, albo sygnał im się okroił, albo po prostu przestali już nadawać. Dlatego, że z obrębu tam już Dębnik, czy coś, już nic nie łapałem.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

Ale co to była za stacja, ta co na Tynieckiej dobrze łapała, bo może ja coś wiem o niej, bo ja znałam niektórych krakowskich piratów.