Witam serdecznie.
Mam taki problem z plikami.
Kiedyś, przed miesiącem miałem problem z systemem.
Coś mi tam szwankowało.
Był bardzo wolny i różne rzeczy się z plikami działy.
Dostawałem bardzo dziwne rozszerzenia.
I sobie zrobiłem kopię tych plików.
Żeby później zerknąć czy wystarczy, że zmienię tą nazwę rozszerzenia na domyślne jak była.
Ale jednak tak nie jest.
Do końca.
Pliki mają rozszerzenie IGDM.
IGMD, poczekajcie zaraz jeszcze sprawdzę, upewnię się.
Tak.
Jest rozszerzenie IGDM.
Jest normalnie rozszerzenie kropka np. mp3.
I jest dalej kropka IGDM.
Czy coś z tym mogę zrobić?
Czy te pliki są do wywalenia?
Bo są to dla mnie bardzo ważne pliki.
Rzeczy, zdjęcia jakieś.
Muzyka, projekty jakieś itd.
Także z góry dzięki za wszelką pomoc.
Pozdrawiam.
Wygląda mi to na atak, bodajże to się nazywa ransomware, nie wiem dokładnie jak to się nazywa, ale po prostu wygląda to na typowy atak, który polega na tym, że program szyfruje pliki właśnie dodając jakieś rozszerzenie.
No i raczej nie ma szansy tego odszyfrować, chyba że ten ktoś zostawił notkę w pliku txt, że trzeba mu wpłacić jakąś konkretną sumę, ale to tego też bym nie polecał, bo nie zawsze odszyfrowują pliki.
tak, jest to ransomware
tzw. cryptolocker
zeszyfrowane pliki
ale
jeśli chodzi o deszyfrowanie
to
poprzez przesłanie
kwoty i uzyskanie klucza
ma szansę
tylko i wyłącznie jedynie jeśli nie wyczyścimy
systemu
z
programu szyfrującego
czyli tego
ransomware
w przeciwnym razie pliki są
praktycznie nie do odzyskania
można używać jeśli jest jakiś starszy
klucz użyty
programów typu Kaspersky
mają
programy do deszyfrowania
natomiast powodzenie
raczej
marne
i przede wszystkim jest to proces czasochłanny
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas. Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę. Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę. Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest.. Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku. Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy... Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
Przede wszystkim unikać jakichkolwiek wiadomości z nieznanych źródeł od Poczty Polskiej, bank itd.
Poczta Polska się podszywa pod to z linkami do klikania banki, rzekome banki przesyłają informacje o próbie włamania na konto
i link, gdzie jest napisane kliknij aby uzyskać więcej informacji, banki nie wysyłają takich informacji, nie klikamy w takie linki.
W wiadomościach przychodzą jakieś rachunki z UPC itp. spakowane, ale nie jest to stosowane, tego nie rozpakowujemy.
Co jeszcze?
Przychodzą wiadomości.
Przychodzą wiadomości od firm kurierskich, gdzie rzekomo czeka na nas przesyłka, kliknij aby uzyskać informacje itd.
Jeśli faktycznie czekamy na jakąś przesyłkę, to nie klikamy z poczty, tylko wchodzimy bezpośrednio na stronę kuriera, firmy kurierskiej, DPD czy tam UPC, UPS.
Wpisujemy numer własnej przesyłki i tam sprawdzamy, nie z poczty.
Linki przekierowują właśnie do takich typu ransomware i szyfrują pliki.
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas. Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę. Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę. Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest.. Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku. Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy... Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
Dobry wieczór, tak jak mówił Łowca i Gracjan, jest to po prostu plik zaszyfrowany przez jakiś ransomware
I jeżeli ja nie wiem jaki program służy do otwierania danego rozszerzenia lub co to w ogóle jest za rozszerzenie
Wpisuję po prostu nazwę po spacji file extension w Google i często w formie takiego prostego wyniku jak to Google lubi nam serwować
Taka odpowiedź, niczym w asystencie jest pierwszym wynikiem
Ale jak chodzi o praktyki różnych oszustów z tymi plikami zip, nie zip i linkami
No, chciałoby się żeby to zawsze tak wyglądało, że wszelkie firmy stosują pewne zasady
No, ale ja już nieraz natrafiłem na umowę w zipie czy coś innego takiego w zipie
Gdzie w środku był pdf
A jak się dzwoniło do firmy
To nawet nie wiedzieli, że to jest ich adres mailowy
Co się finalnie okazało, wszystko było legitne
Tak więc, no w tym kraju tak już po prostu jest
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P