Ja używam CSR, który, chyba, zdaje się nie ma obsługi linijek brajlowskich albo coś przeoczyłem. W każdym razie akurat z telefonem nie miałem potrzeby jeszcze lączyć. Wbudowany notatnik wystarcza mi do tego co chcę robić a notatki przerzucam sobie z karty SD na kompa i tak jest OK przynajmniej dla mnie. Ale przysiądę kiedyś do tego Androida bo to może być ciekawa sprawa mimo wszystko, chociażby ze względu na to że może i mógłbym używać wbudowanej klawy perkinsa do wpisywania tekstu na Andro.
Nie, CSR nie obsługuje linijek, trzeba się na TB przełączać. @Bartek1, to rzeczywiście w 2022 roku nie dało się wygodnie łączyć z Andro, teraz, jeśli korzystasz z tb, możesz
Więc tak, w sumie troszkę się porobiło to może dam tu aktualizacje. Są 2 wątki 1 mieszany ale jednak w tym głównym to napiszę też. 1. Focus 40 blue 4 generacji cały czas na biórku dzielnie służy choć już leciwy, bakteria nie ta, klawisz przewijania czasem nie domaga, no ogólnie już sprzynt można powiedzieć na wyczerpaniu. Ale jakoś jeszcze zipie XD. 2. QBraille XL. Kupiłem go z myślą o notowaniu i tak też go użytkowałem. W internacie bardzo mocno mi siię przydawał i byłem bardzo mocno zadowolony z zakupu. Aktualnie używam go mniej. Jako głównej linijki raczej nie, gdyż ma on dużo większe rozmiary niż Focus, to to nie wejdzie mi tak elegancko przed kompjusia. 3. Brailliant bi20x, nabytek, nie do końca planowany, trafiła się okazja od kolegi to nabyłem. To taka bardziej ciekawostka ale uwielbiam system keysoft i na jakieś wyjazdy by coś do notowania zabrać to nawet lepsze od qbraillea. Tym bardziej że dostaje wciąż aktualizacje. Jednak znowóż, to nie będzie moją główną linijką bo jednak 20 znaków na daily to dla mnie za mało. 40 jest w sam raz.
O, papeny są fajne, solidne linije, mój ma pewnie tyle lat co ja sam a działa jak bozia przykazała. W prawdzie brak mu klawiatury, ale wpisuję z qwerty sześciopunktem np. gdy coś z nauk ścisłych mam do ogarnięcia.
-- (DJGraco): Byłem dzisiaj na recha i widziałem Papenmeiery. W sumie 2, 1 brailex EL 80, bez klawiatury brajlowskiej, drugi starszy Brailex Live 40. Moje wrażenia są bardzo pozytywne i ten easy access bar to na prawdę fajna koncepcja. Dla osób, które nie wiedzą. Z przodu monitora jest taka jakby listwa, ona biegnie na całej przedniej krawędzi urządzenia. Ma takie chaczyki na całej swej długości, dzięki czemu można ją pociągnąć w górę/dół/lewo/prawo. Dodatkowe kombinacje możemy wykonywać przez naciśnięcie routinga + manipulowanie tą listfą. Lewo/prawo przewija wyświetlacz, górę/dół chodzi po akapitach tekstu a te kombinacje z routingiem to można sobie przypisać. Jeszcze co zauważyłem to to, że klawiatura brajlowska perkinsa w Brailex Live chodzi troszkę jak, hm, klawiatura mechaniczna? Tak miałem wrażenie jak naciskałem tamte przyciski. Na prawdę super mi się to podoba i ergonomia rzeczywiście jest tutaj zauważalnie inna. --
O, a widziałeś jakiegoś z klawiaturą qwerty? Jeśli tak, napiszesz coś o tej wersji? -- (DJGraco): Byłem dzisiaj na recha i widziałem Papenmeiery. W sumie 2, 1 brailex EL 80, bez klawiatury brajlowskiej, drugi starszy Brailex Live 40. Moje wrażenia są bardzo pozytywne i ten easy access bar to na prawdę fajna koncepcja. Dla osób, które nie wiedzą. Z przodu monitora jest taka jakby listwa, ona biegnie na całej przedniej krawędzi urządzenia. Ma takie chaczyki na całej swej długości, dzięki czemu można ją pociągnąć w górę/dół/lewo/prawo. Dodatkowe kombinacje możemy wykonywać przez naciśnięcie routinga + manipulowanie tą listfą. Lewo/prawo przewija wyświetlacz, górę/dół chodzi po akapitach tekstu a te kombinacje z routingiem to można sobie przypisać. Jeszcze co zauważyłem to to, że klawiatura brajlowska perkinsa w Brailex Live chodzi troszkę jak, hm, klawiatura mechaniczna? Tak miałem wrażenie jak naciskałem tamte przyciski. Na prawdę super mi się to podoba i ergonomia rzeczywiście jest tutaj zauważalnie inna. --
Nie widziałem ja tylko dwie wersje oglądałem L80C oraz Brailex Live. Brailex ma zwykłą perkinsowską klawę. @Adam ciekawe jak nazywa się Twój model. Skoro Ty masz jeszcze starszy model niż Brailex to być może nawet masz tą z easy access barem który ma 2 stopnie wychylenia a nie jak w nowych papenach tylko 1