Transcription
Skoro wszystko o radiu, to słuchajcie, propagacja jest na falach długich i to dość dobra. Podebrałem trzy radiolatarnie, których tu nie było. Oraz kilka stacji, których też nie było. Log zapewne nie powiem na blogu.
Skoro wszystko o radiu, to słuchajcie, propagacja jest na falach długich i to dość dobra. Podebrałem trzy radiolatarnie, których tu nie było. Oraz kilka stacji, których też nie było. Log zapewne nie powiem na blogu.
O jak ja bym chciał zdobyć takie urządzonko, co odbiera fale długie, mówisz mi daszku, że chciałbym coś takiego zdobyć i chyba sobie za jakiś czas być może to zdobędę, ale to dopiero za jakiś czas.
Obecnie Techsun kosztuje 599 zł, jeżeli chcesz coś prostszego, tańszego to możesz, ale prostsze i tańsze nie będą mieć tego co Techsun, czyli rozbudowanych fal długich o te wyższe częstotliwości aż do 519, bo komercyjne fale długie kończą się na 270, czy tam 280, już nie pamiętam. No a fale średnie itd. także są rozbudowane w Techsunie, więc ja bym polecał jego.
No. Czasami się dziwię, bo na YouTubie mnóstwo osób wrzuca różne właśnie fragmenty z tego, co ty tutaj mówiłeś, że stacje z takich dalekich odległości wyłapują. Raz ktoś wrzucił, jak Eske Łódź wyłapał w Poznaniu, raz ktoś wrzucił, jak RMF Max Kielce, raz ktoś wyłapał pod Warszawą, gdzieś coś. Naprawdę nie wiem, czy tutaj ma też coś w tym wspólnego antena, to znaczy jak się wykierowuje? Na czym to polega?
Tak, zjawisko, o którym mówisz, to tropa. Potrzebna jest do tego dobra antena, dobry odbiornik i dobre miejsce bez zakłóceń. Ja także wielokrotnie odebrałem. Jeśli jesteś ciekawy jakichś moich radiowych wpisów, zajrzyj sobie na mojego bloga i tam masz w ogóle kategorie radio. Tam sobie możesz posłuchać, poszukać, bo różnej kategorii te wpisy są, w sensie niektóre tekstowe, niektóre głosowe. No i cóż, jak powstaje tropo, musiałby wypowiedzieć się Dawid, ponieważ ja o tym kiedyś czytałem, ale nie pamiętam, po pierwsze, a po drugie, ja nie jestem dobry z tłumaczenia takich rzeczy. Natomiast sprawa naprawdę fajna. Się potrafię bardzo ucieszyć, jak skądś stacje odbiorę. Mój najdalszy DX to było... to były chyba Niemcy. Czy Szwecja, już nie pamiętam. No i kiedyś też Rosja. Natomiast jest jeszcze drugie zjawisko, tak zwane esy, które pojawiają się naprawdę na tysiące kilometrów, przychodzą na chwilę i tak strasznie falują, bo to się niesie jakoś, od słońca się odbijają po prostu fale, czy od jakiegoś, też już nie pamiętam. I po prostu przywiewa do nas sygnały z dalekich stron. Mój najdalszy S to była jakaś Arabia chyba, czy nie wiem, czy to było, ale po prostu śpiewali po zagranicznemu, po pierwsze, i brzmiało to trochę jak jakaś msza arabska. I cóż, na esy jest się czasem ciężko nacknąć, ale mi się potrafiło udać. To zależy też od ich długości trwania. Widzący mają swoje mapki i tak dalej, mogą określić kiedy to mniej więcej wystąpi, ale niestety my niewidomi takiej możliwości nie mamy.
Nawet na YouTubie raz znalazłem, nie wiem jak to ktoś zrobił, w każdym bądź razie Radio Talk FM w Opolu łapie na 96,9 i SK Ostrzeszów też łapie na 96,9 i nie wiem czy on po prostu kierował w tym momencie anteną czy nie, w każdym razie to pięknie wyszło.
Jeśli miał Antony kierunkową to mogła.
Szczerze powiedziawszy nie wiem ile w tym jest prawdy, ale się zobaczy jak to zdobędę. Tyle.
Dzięki za oglądanie! Dzięki za oglądanie! Dzięki za oglądanie!
No niezła wpadka, akurat tej wpadki nie zarejestrowałem.
A co to miało być za radio, bo Łukasz nic, Szeka nic nie powiedziała po głosach prezenterów, za bardzo nie rozpoznaje jakaś eska, nie wiem co, nie wiem.
To jest Radio SK i audycja wrzuci na luz.
Dwa dni temu Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji rozstrzygnęła zgodę na nadawanie radia VOX FM w Gorzowie. W niedalekiej przyszłości, bo nie wiadomo kiedy dokładnie, radio GO nadające na częstotliwości 101,7 FM przekształci się w VOX FM Gorzów.
No sorry, ale to jest już śmieszne. Lokalne stacje likwidowane są przez jakieś drewno, które jest mieszanką Disco Polo z nie wiadomo czym. Naprawdę mogliby zrobić jakiś program wspomagający te stacje, a nie dodający je w ręce jakichś dużych... Wiecie o co mi chodzi.
Ja Ci mniej więcej, Daszku, wyjaśnię, jak to działa, bo Radio GO było właścicielem Adama Gozlika, tak samo się tyczy Radia Września, to też jest Adam Gozlik, ten sam właściciel. I w tamtym roku grupa radiowa Time wykupiła Radio GO właśnie od tego Adama Gozlika, od tego właściciela. I w kwietniu 2017 roku właśnie do Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji wpłynął wniosek właśnie o zmiany Radia GO. Na Vox FM Gorzów, przy czym w październiku niestety ta prośba została odrzucona, no ale dwa dni temu właśnie z powrotem, nie wiem czy jakiś czas temu, potem znowu ponownie był składany wniosek czy nie. W każdym razie, tak jak wspomniałem. Dwa dni temu wniosek został zaakceptowany i Vox FM zagra rzeczywiście w Gorzowie. Nie przejmuj się, nie muszę Cię też zmartwić, bo to samo czeka w przyszłości Radio Września, bo też tam są dżingle podobne do Radia Vox FM. Masz tam serwisy z Radia Vox FM. Więc to jest... To jest tylko kwestia czasu, kiedy i grupa radiowa Time wykupi od Adama Goclika również Radio Września. Czuję, że też to się będzie tycić Nordy FM, a może w dalekiej przyszłości Radia Kołobrzeg. Więc tak jak mówię, nieoficjalnie o włączeniu Radia GO do sieci Vox FM już mówiło się w tamtym roku. Także... Na razie z mojej strony to tyle.
Ja jeszcze tutaj zapomniałem dodać, ale się jeszcze dopowiem, że nawet Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji wszczęła postępowanie o cofnięciu koncesji Radio GO.
Niestety, niestety to Vox dostaje kolejną koncesję, ile można tych stacji, nie ma żadnej różnicy radiowej praktycznie.
A no nie ma, nie ma, tutaj akurat muszę Ci rację przyznać, że nie ma, bo coraz więcej lokalnych stacji jest przejmowanych, no. Taki jest właśnie polski rynek. To nie jest to, co było kiedyś, kiedyś to stacja lokalna, prawdziwa to była stacja lokalna. A teraz, bo zasadniczo, jeżeli chodzi o Radio GO, to już kiedyś było Radio GO, ale przekształciło się w Eske Gorzów i teraz wygląda na to, że jest mniej więcej podobna sytuacja. Trochę tak pokręcone, ale cóż.
Łukaszu, ja tak tylko w formie tutaj kilka informacji sprostowywujących Twoją wypowiedź. Prosiłbym Ciebie przede wszystkim, zanim coś będziesz gdzieś mówił i tak dalej, o dokładne sprawdzenie swoich informacji i źródeł, z których je czerpiesz. Ponieważ Radio GO z Radiem Września tak naprawdę wspólnego za wiele nie ma, poza tym, że Radio Września pozyskuje też content, czyli program od grupy radiowej Time, ale grupa Time żadnych wpływów tam nie ma. Natomiast prezesem Radio GO nigdy nie była osoba, o której wspomniałeś, tylko niejaki Andrzej Adamczyk. Andrzej Adamczyk, który... To jest ciekawostka i tutaj warto wspomnieć, że to był drugi raz Radia GO w polskim eterze, gorzowskim dokładniej, bo pierwszy to był w latach 90. Kiedy to Radio GO przekształciło się, no właśnie, w Eskę Gorzów. Więc pan Andrzej był od zawsze związany mniej lub bardziej... z grupą radiową Time. Więc jeśli ktoś od początku śledził, dla kogo została przyznana koncesja, mógł od razu wiedzieć, że to była tylko i wyłącznie kwestia czasu, kiedy ta koncesja zostanie zmieniona, kiedy Radio GO stanie się Radiem Fox FM. Notabene pan Andrzej Adamczyk jest dziś... muzycznym Radia Plus. To tak właśnie w tyle w temacie. A właśnie za bardzo wpływu na zmianę w playliście Radia Plus za dużej pod jego sterami nie widać. No to tak jakby na tyle. Więc sprawdzaj Łukaszu, skąd czerpiesz informacje. To naprawdę nie boli, a... wprowadza... nie wprowadza niepotrzebnego zamieszania. Dziękuję.
Ja Ci powiem tak, Łukasz. Poczekaj jeszcze gdzieś tak z dwa lata max. Na pewno grupa radiowa Time dorwie się do Radia Września, skoro już mają ich format muzyczny, co to miało być w ogóle radiolokalne swego czasu. Ale też podpisali umowę właśnie z grupą Time, więc tutaj można jeszcze poczekać jakiś dłuższy czas i też to na pewno przejmą. To samo się tyczy właśnie Nordy FM. Coś tak czuję, ale to jest kwestia taka, że to można będzie trzeba poczekać bardzo długi czas. Spory. Co tu jeszcze chciałem powiedzieć? Aha. Co do Radia Plus, to jedna rzecz mnie zdziwiła i możesz to sobie nawet sprawdzić. Zobacz sobie jaka jest różnica między Radiem Plus Legnica, a resztą sieci Radia Plus. Radia Plus Legnica nadaje w trochę innym formacie praktycznie, bo tam leci muzyka nowoczesna. Trochę disco Polo tam leci i liner jest zawsze w rytmie niż w reszcie sieci Radio Plus. Ja to dopiero dzisiaj rano zauważyłem, przez przypadek. Nie wiem, czy tak powinno być, bo w momencie kiedy w 2013 roku Radia Plus zmienił format muzyczny na disco Polo to były protesty od strony kościelnej. Kolejna rzecz to. Kolejna rzecz to. Tyle wiem. I teraz w momencie, kiedy praktycznie cała sieć nadaje w rytmie... Znaczy, Radio Plus... Już nie pamiętam, jaki to był linear. A, przeboje z nutą nostalgii? Tak, Radio Plus Legnica się różni z tym. Bo tam jest zupełnie inny linear i zupełnie inna muzyka. Aczkolwiek dzisiaj, patrząc sobie o 6 rano... Przez pół godziny Radio Plus Legnica nadawało program warszawski. Po czym po... Nie no, nawet mniej niż pół godziny, bo gdzieś tak z 15 minut. Po czym po tym wszystkim nagle pojawiła się muzyka nowoczesna. Praktycznie. No tam zdarzają się jakieś kawałki starsze. Ale bardzo rzadko. Więc możesz sobie prześledzić, jak to wygląda. Nie wiem, czy tak powinno być, czy coś jest w planach. Aczkolwiek czas pokaże, bo swego czasu, jeżeli chodzi o Radio Plus... To bardzo często zmieniało się tutaj format muzyczny tejże stacji. Można sobie to prześledzić na stronie msoft. Także z mojej strony na razie tyle. I pozdrawiam Was serdecznie.