Panie Michał, to nie tak! Stereo to nie jest ta sama głośność w obu kanałach, żeby mózg odebrał stereo, musi być przesunięcie czasowe w jednym kanale względem drugiego. Jeśli nie masz przesunięcia w czasie, głośność ta sama w obu kanałach daje nam mono.
Męszczyźni zdradzają a kobiety są tylko wierne w literaturze.
Tak, w kontekście tego jak to interpretuje mózg masz oczywiście rację. Mi chodziło raczej o kwestię tych kanałów, o które zapytał poprzednik, a tu czy coś jest bardziej na lewo, prawo czy po środku zależy przecież w dużej mierze od równej głośności. Jeśli dźwięk wyślesz na oba kanały z tą samą głośnością, będzie mono, jeśli przesuniesz w panoramie, głośność będzie się różniła, a słuchacz będzie go odbierał kierunkowo.
Bo gdyby nie ten fakt oraz brak fachowej wiedzy, to by mnie wnioski nie zawiodły, ponieważ podejrzewałem, że to może mieć związek ze słuchawkami/głośnikami, ale ta ilość możliwości oraz kombinacji mnie zbiła z tropu.
No, to już się kłania wiedza o mikserach, jak to wszystko działa, etc. Kanał to nie tylko lewa/prawa słuchawka, lewy/prawy głośnik. Każdy mikser ma określoną ilość kanałów, czyli miejsc, do których można wysłać dźwięk. Mój interface Focusrite ma 4 outputy, oznaczone kolejno jako 1, 2, 3, 4. Oznacza to nic innego jak wyprowadzenie dźwięku na konkretne wyjścia. 1/2 to jest jedna para stereo, czyli można podłączyć jeden zestaw stereo głośników czy też monitorów, 3/4 to druga para stereo. W profesjonalnych urządzeniach tak bywa, że dwa gniazda jack odpowiadają lewemu i prawemu kanałowi. Tak samo jest w nagrywaniu. Jak chcesz nagrywać sobie coś z sterofonicznego mikrofonu to musisz podłączyć lewy kanał do inputu 1, drugi do 2, potem to jeszcze wysterować gainami tak aby w jednym i drugim był ten sam poziom i w reaperze na ścieżce wybierasz input 1/2. W bardziej zaawansowanych mikserach znajdują się jeszcze grupy i podgrópy, ale o tym Ci nie opowiem, bo ja osobiście nie mam miksera w domu i brakuje mi też praktycznej wiedzy z tego segmentu. Poznawaliśmy miksery na zajęciach z realizacji, ale to nie jest wszystko, najlepiej bym zrozumiał temat jak bym sam taki mikser nabył, pobawił się, i wykorzystał odpowiednio wiedzę teoretyczną. Wtedy w pełni zrozumiałbym co do czego służy itd.
Przejście do wybranego czasu, coś mi Panowie nie wychodzi. Wybieram jednostkę czasu godziny minuty, wciskam Ctrl+J i wpisuję: 1:52:45 i klikam OK, gada mi, że przechodzi do czasu, ale kiedy wciskam spację to odtwarza w jakimś innym miejscu i jak sprawdzam czas to jest to w pobliżu pięćdziesiątej minuty, o co kaman? Jak rzejść do wybranego czasu i odtworzyć od tego miejsca? Tak żeby w tym miejscu, w daym czasie wstawić znacznik podziału.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
Najpiew sprawć co masz ustawione w time of rules. czy jakóś tak. Najprawdopodobniej masz ustawione takty, zamiast minut i sekund.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
O, na realizacji jesteś? Fajnie. :) Dzięki za wyjaśnienie. :)
-- (DJGraco): No, to już się kłania wiedza o mikserach, jak to wszystko działa, etc. Kanał to nie tylko lewa/prawa słuchawka, lewy/prawy głośnik. Każdy mikser ma określoną ilość kanałów, czyli miejsc, do których można wysłać dźwięk. Mój interface Focusrite ma 4 outputy, oznaczone kolejno jako 1, 2, 3, 4. Oznacza to nic innego jak wyprowadzenie dźwięku na konkretne wyjścia. 1/2 to jest jedna para stereo, czyli można podłączyć jeden zestaw stereo głośników czy też monitorów, 3/4 to druga para stereo. W profesjonalnych urządzeniach tak bywa, że dwa gniazda jack odpowiadają lewemu i prawemu kanałowi. Tak samo jest w nagrywaniu. Jak chcesz nagrywać sobie coś z sterofonicznego mikrofonu to musisz podłączyć lewy kanał do inputu 1, drugi do 2, potem to jeszcze wysterować gainami tak aby w jednym i drugim był ten sam poziom i w reaperze na ścieżce wybierasz input 1/2. W bardziej zaawansowanych mikserach znajdują się jeszcze grupy i podgrópy, ale o tym Ci nie opowiem, bo ja osobiście nie mam miksera w domu i brakuje mi też praktycznej wiedzy z tego segmentu. Poznawaliśmy miksery na zajęciach z realizacji, ale to nie jest wszystko, najlepiej bym zrozumiał temat jak bym sam taki mikser nabył, pobawił się, i wykorzystał odpowiednio wiedzę teoretyczną. Wtedy w pełni zrozumiałbym co do czego służy itd.
Heja, cy jest jakiś sposób w reaperze aby przyciąć dane nagranie precyzyjnie co do sampla? Np chciałbym obciąć 685 sampli z początku pliku i dołożyć na końcu tworząc tzw offset.
Cześć. Mam pytanie. Zrobiłem sobie track, i mam do niego wokal. Track to jakieś tam elektroniczne edmowe cuś, i chciałem na ten właśnie wokal nałożyć tzw kaczkę. Mam przez to na myśli, wykonywanie jakiejś akcji, np aktywacja kompresora ustawionego w ten sposób, żeby wokal fadeował się w dół wtedy, gdy ścierzka z kickiem zagra. Wymyśliłem sobie to tak, że robię routing ścierzki z kickiem na kanały 3 i 4 ścierzki z wokalem, ustawiam kompresor na nasłuchiwanie właśnie na ten trzeci i czwarty kanał tak żeby fadeował się wtedy gdy trzeba, ale zupełnie nwm jak to zrobić od strony reapera. Może ktoś zna jakiś prostrzy sposób albo wie jak dokładnie to zrobić?
-- (Pitef): O ile mi wiadomo, musisz mieć jakiegoś pompa, który będzie miał SideChain. Jedna ścieżka musi wpływać na drugą. Jak to zrobić? Mnie nie pytaj :D
--
This site uses cookies to enhance your experience.