Powinno zadziałać f5, ale trzeba uważać, jak się ustawia kursor. Czasem też problem przy przecinaniu się pojawia, jeśli nie jest się na ścieżce albo itemie. To, z czym chyba masz problem wynika z tego, że potrzebujesz wejść na item, korzystając z ctrl + strzałki lewo/prawo. Wtedy na itemie f5 i on się wyciszyć powinien. A piszę "powinien", bo u mnie tak działa, choć ja na audio mute stosowałem. Video nie próbowałem, ale też powinno zadziałać. Natomiast, jeśli manewrujesz strzałkami góra/dół, to ustawiasz się na trackach i mute idzie na całą ścieżkę.
@Adasadula, właśnie sprawdziłęm i faktycznie tak to działa, nie wiedziałem jak ogarnąć to menu pod Alt+P No i poteem pierwsze ustawienie strzałka do góry na "On" i i gra gitarra.
@zywek, dzięki, to też istotna wiadomość.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
No mam problem z tym przewijaniem, z ustawieniem się we właściwym miejscu. Jak wciskam page Up i page down to mi mówi bar 11 i albo rośnie, albo maleje cyfra. No i ewentualnie jak przesuwać miejsce cięcia, przypuśćmy, że zapauzuję, przetnę, ale chciałbym nieco cofnąć lub popchnąć do przodu.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
szczerze mówiąc trochę nie rozumiem czego oczekujesz. Dzielisz tam gdzie ci się podoba, możesz zawsze przed przycięciem zprawdzić bez ruszania kursora, samą spacją i też nią zapauzować.
samym pageup i down przemieszczasz się po taktach. A przewijać jak ty chcesz to z ctrl. W widoku możesz se zmienić, w coś tam rules i tam takty możesz zamienić na minuty i sekundy.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
time unit for ruler rozwijane, menu view. Możesz też przewijać trzymając strzałkę w prawo lub w lewo a dokładność przewijania strzałkowego zmieniasz minusem i równa się
Tak, można sobie zapauzować, ale bywa, że nie złapiesz jak trzeba i trzeba się cofnąć, ale tu z tym cofaniem takie dziwadło i np. wstawiam w miejscu zapauzowania podzał/cięcie i chciałbym nieco go przesunąć, bardziej precyzyjnie ustawić, np. tuż przed lub tuż po jakimś wyrazie/takcie, pauzowanie nie jest tak precyzyjne. -- (Adasadula): szczerze mówiąc trochę nie rozumiem czego oczekujesz. Dzielisz tam gdzie ci się podoba, możesz zawsze przed przycięciem zprawdzić bez ruszania kursora, samą spacją i też nią zapauzować.
--
To jedziesz ctrl pagedown i jak dojechałeś ctrl spacja. Jak chcesz się nieco cofnąć to strzałką. I jak pisano, wielkość tego przewijania strzałkami zmieniasz równa się i minus. I dopiero dajesz a, albo s.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
No dobra, pauzuję Ctrl+Spacja i tu jest kursor, jak wcisnę spację to zaczyna odtwarzać, a jak wrócić do tego kursor jaki postawiłem wciskając Ctrl+Spacja, da się?
Jak już postawiłeś kursor ctrl spacja, to po wciśnięciu spacji i odtwarzania i wciśnięciu tylkospacji kursor pozostanie na tym miejscu, na którym wcisnąłeś ctrl i spacje.
Żeby wznowić odtwarzanie to po prostu ctrl+spacja naciskasz , od momentu zatrzymywania kursora. Spacja to jest play/stop. CTRL+Spacja to jest play/pause.
A jak wygląda sytuacja kiedy np. załadujemy film, który ma dwie ścieżki dźwiękowe, jedna normalna z lektorem, a druga z audiodeskrybcją? Jakoś się inaczej to tnie/wycina?