Elten 2 - betatesty
Wróć do Archiwum Eltena#1521 lukasz1993258
Potwierdzam. mojim zdaniem Elten strasznie spowolnił
#1522 hryniek
Ja może nie mam restartów, ale... Rzeczywiście szybkość odczuwalnie spadła, ale za to klawiatura mi dobrze
chodzi! W koncu. :P
#1523 misiek
A u mnie z szybkością Eltena problemu nie ma. Czasem tylko chwilę się zamyśli, ale to jest sporadyczne.
O żadnych restartach nie ma mowy.
#1524 zywek
No to ja nie wem, co jest tego wszystkiego przyczyną
#1525 daszekmdn
Korzystasz zazwyczaj późnym wieczorem lub w nocy, w tedy faktycznie to się nie tnie.
#1526 zywek
ja chcę korzystać w dzień, a nie w nocy. W dzień się tk masakrycznie tnie, że ot jest totalnym nieporozumieniem
wszysto.
#1527 hryniek
no niestety, takie życie, chociaż wątpię, ze serwer nie wyrabia, przyczyna musi byćgedzie indziej.
#1528 daszekmdn
ojj może nie wyrabiać, na teamtalku eltenowym też się cięło dziś wszystko.
#1529 lukasz1993258
i tu nasuwa się pytanie gdzie?
#1530 misiek
Daszku- w dzień też często korzystam. I po za tymi kilkosekundowymi zamuleniami nie jest źle. Mam wrażenie,
że na stabilce jednak było gorzej.
#1531 lukasz1993258
Teraz Elten jakby mi przyspieszył.
#1532 hryniek
TO Elten ma swojego tt? Nawet nie wiedziałem :P
#1533 pajper
Witajcie!
Czas na wyjaśnienie kilku rzeczy, które wynikają z mojego badania.
Przyczyny wieszania się Eltena są dwie, w dodatku niezależne.
Pierwsza to ilość osób online.
Elten odpytuje serwer co chwila o nowe wiadomości, wpisy w śledzonych wątkach, komentarze na blogu, wpisy na śledzonych blogach et cetera.
Przy rozmiarach bazy danych, każde zapytanie chwilę zajmuje.
Jeśli mamy 20 osób wysyłających takie zapytania, efekty uboczne są takie nie inne.
Pracuję dla nowej bety nad innym systemem co nowego, który zmniejszy zużycie baz danych do minimum, generując dużo danych od razu masowo dla wielu użytkowników.
Natomiast, wolne ładowanie tego wątku to z goła inny problem.
Tu problemem jest liczba wpisów do załadowania.
I na to niewiele można zrobić, po prostu fizyczne z serwera trzeba sporo danych pobrać.
Zasadniczo, są to trzy zapytania do bazy.
Pierwsze pobiera wpisy, drugie sprawdza, ile jest przeczytanych, a trzecie oznacza wątek jako przeczytany.
Więc nie tu problem.
Problemem jest po prostu fakt, że przetworzenie pierwszego zapytania samo w sobie trwa blisko sekundy, bo wpisów jest masa, a potem trzeba jeszcze to wysłać do klienta, więc mamy problem szybkości transferu.
I tutaj przyznaję, że nie bardzo mam pomysł na solucję.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#1534 Milena132
Tak? Elten ma TT? Ooooooo.:D To ja też niedoinformowana.
#1535 denis333
no właśnie. Co? Gdzie? Jak?
#1536 iskierka1983 Konto zarchiwizowane
Hmmm.
Dziwne, bo na stabilce działa mi kilka razy szybciej, niż na becie.
W becie wogóre wszystko mi jakoś mocno zwalniało i kilka razy mi pokazywał się komunikat, że Elten brak
odpowiedzi.
Na stabilke i wiadomości się szybciej ładują i fora i ogólnie nie ma jakichś takich zawieszek.
#1537 Milena132
Mi beta działa duuuuuużo szybciej niż stabilna wersja. Czasem tylko tab i escape się przywiesza i lewy
alt. wreszcie mogę spokojnie szybko pisać. Spacja też ma ze sobą czasem problem, ale podejrzewam, że
to ja nie dociskam.
#1538 hryniek
BO w tej chwili przyspieszył, wieczorem będzie masakra jak się zbiorą userzy, to i pewnie stabilka nie
pomoże.
#1539 DJGraco
Jaki adres tt dla Eltena?
#1540 daszekmdn
Na serwerze eltena stoi tt ale nie jest on dla eltena tylko jest to prywatny serwer jednego z uzytkowników.