Witajcie! Czas na wyjaśnienie kilku rzeczy, które wynikają z mojego badania. Przyczyny wieszania się Eltena są dwie, w dodatku niezależne. Pierwsza to ilość osób online. Elten odpytuje serwer co chwila o nowe wiadomości, wpisy w śledzonych wątkach, komentarze na blogu, wpisy na śledzonych blogach et cetera. Przy rozmiarach bazy danych, każde zapytanie chwilę zajmuje. Jeśli mamy 20 osób wysyłających takie zapytania, efekty uboczne są takie nie inne. Pracuję dla nowej bety nad innym systemem co nowego, który zmniejszy zużycie baz danych do minimum, generując dużo danych od razu masowo dla wielu użytkowników. Natomiast, wolne ładowanie tego wątku to z goła inny problem. Tu problemem jest liczba wpisów do załadowania. I na to niewiele można zrobić, po prostu fizyczne z serwera trzeba sporo danych pobrać. Zasadniczo, są to trzy zapytania do bazy. Pierwsze pobiera wpisy, drugie sprawdza, ile jest przeczytanych, a trzecie oznacza wątek jako przeczytany. Więc nie tu problem. Problemem jest po prostu fakt, że przetworzenie pierwszego zapytania samo w sobie trwa blisko sekundy, bo wpisów jest masa, a potem trzeba jeszcze to wysłać do klienta, więc mamy problem szybkości transferu. I tutaj przyznaję, że nie bardzo mam pomysł na solucję.
#StandWithUkraine
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
Hmmm. Dziwne, bo na stabilce działa mi kilka razy szybciej, niż na becie. W becie wogóre wszystko mi jakoś mocno zwalniało i kilka razy mi pokazywał się komunikat, że Elten brak odpowiedzi. Na stabilke i wiadomości się szybciej ładują i fora i ogólnie nie ma jakichś takich zawieszek.
Mi beta działa duuuuuużo szybciej niż stabilna wersja. Czasem tylko tab i escape się przywiesza i lewy alt. wreszcie mogę spokojnie szybko pisać. Spacja też ma ze sobą czasem problem, ale podejrzewam, że to ja nie dociskam.